26 Νοεμβρίου 2012

Το κάπνισμα σαπίζει τον εγκέφαλο

o κάπνισμα «σαπίζει» τον εγκέφαλο, καταστρέφοντας την μνήμη, την ικανότητα μάθησης και την συλλογιστική, σύμφωνα με μελέτη του King's College στο Λονδίνο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Age and Ageing.

Οι ερευνητές του King's College εξέταζαν την σύνδεση μεταξύ της πιθανότητας εμφράγματος ή εγκεφαλικού με την κατάσταση του εγκεφάλου.

Συγκεντρώθηκαν στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής μιας ομάδας 8800 ανθρώπων άνω των 50 ετών, ενώ έγιναν και σχετικά τεστ: οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να μάθουν νέες λέξεις ή να αναφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα μπορούσαν, μέσα σε ένα λεπτό. Υπεβλήθησαν όλοι ξανά σε τεστ μετά από 4 και μετά από 8 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνολικός κίνδυνος για ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό συνδέεται σημαντικά με την κατάπτωση των διανοητικών ικανοτήτων.

Βρέθηκε επίσης μια συστηματική σύνδεση μεταξύ καπνίσματος και τις χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ, ενώ αποδείχθηκε ότι τον εγκέφαλο επηρεάζουν επσίης η υψηλή πίεση και τα παραπανίσια κιλά, σε μικρότερη ωστόσο έκταση.

Πηγή Έθνος
cheapis.gr