18 Νοεμβρίου 2012

Μακρινίτσα, το «μπαλκόνι» του Πηλίου

Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, με εξαίρετη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και υπέροχη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, η Μακρινίτσα απλώνεται αμφιθεατρικά σε κατάφυτη πλαγιά του Πηλίου. Οι πύργοι και τα αρχοντικά, τα παραδοσιακά σπίτια, οι παλαιές εκκλησίες, τα καλντερίμια, οι κρήνες και τα γεφύρια συνθέτουν ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν κατά κύριο λόγο τα ακόλουθααξιοθέατα:  
Η πλακόστρωτη πλατεία, «μπαλκόνι του Πηλίου» κατά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με αιωνόβια πλατάνια, καφέ - εστιατόρια και μαγευτική θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.

Η κρήνη, με τρίπλευρη πρόσοψη, τέσσερις ορειχάλκινες λεοντοκεφαλές και πολλά λιθανάγλυφα.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1806), με χτιστά υπόστεγα και λιθανάγλυφα στην κόγχη του ιερού, έργα μαστόρων που έφθασαν εδώ από τα Άγραφα και τα Μαστοροχώρια Ηπείρου.
Η εκκλησία της Παναγίας (1767), με  πλούσιο λιθανάγλυφο διάκοσμο και αξιόλογο καμπαναριό-ρολόι.

Τα υπέροχα αρχοντικά, χτισμένα στην πλειονότητά τους μεταξύ 1750 και 1830, διώροφα ή τριώροφα λιθόχτιστα κτίρια, με ξύλινες στέγες, επικαλυμμένες με πλάκες Πηλίου, ξυλόγλυπτα ταβάνια, χρωματιστούς φεγγίτες κ.ά.
Η μονή του Αγίου Γερασίμου του Νέου, με ξυλόγλυπτο τέμπλο στο καθολικό και καταπληκτική θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, στο αρχοντικό Τοπάλη, με τοπικές ενδυμασίες, σκεύη οικιακής χρήσης, υφαντά, εικόνες, κοσμήματα, παλαιές φωτογραφίες, όπλα, εργαλεία κ.ά

πηγή: in.gr