27 Νοεμβρίου 2012

Υψηλές προσδοκίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο



Εξαιρετικές προοπτικές δείχνει να παρουσιάζει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την European Multi-Channel and Online Trade Assosiation (EMOTA) και την Εuropean Digital Media Assosiation (EDiMA).

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση είναι πως ο κύκλος εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη θα φτάσει τα  300 δισ. ευρώ το 2012, αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το 2011. Σημειωτέον πως μαζί Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία αντιπροσωπεύουν το 60% του ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Από την άλλη πλευρά, το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται ταχύτατα στην νότια και ανατολική Ευρώπη, με ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 20% και 30%, αλλά το online μερίδιο του στη λιανική είναι ακόμα πολύ χαμηλότερο από ό,τι εκείνο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Επίσης, το ηλεκτρονικό εμπόριο συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης. Η διαδικτυακή οικονομία ευθύνεται για περίπου το 21% της αύξησης του ΑΕΠ κατά τα τελευταία 5 χρόνια και προσθέτει 2,6 νέες θέσεις εργασίας για κάθε θέση εργασίας που χάνεται.

Τέλος, τα κέρδη των καταναλωτών από το ηλεκτρονικό εμπόριο, χάρη στις χαμηλότερες τιμές και τις επιλογές που παρέχει, υπολογίζονται προς το παρόν περίπου στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο, σε μια ενιαία ψηφιακή αγορά και με μία ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση του e-commerce, αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν δυνητικά να φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ ανά έτος.


Δημήτρης Μαλλάς

deasy.gr