18 Νοεμβρίου 2012

Σέξ Πηγή ευτυχίας

  Επιστήμονες στην Αγγλία έκαναν έρευνα με ερώτημα: Ποια δραστηριότητα σας αρέσει περισσότερο και συμβάλλει περισσότερο στην ευτυχία σας; Οι απαντήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη μέχρι που άρχισαν οι εκπλήξεις..

Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Canterbury, στη Νέα Ζηλανδία, το σεξ και τα πάρτι είναι δύο από τις πιο απολαυστικές δραστηριότητες της ζωής μας - κι αυτό ήταν αναμενόμενο.

Ορισμένες άλλες δραστηριότητες, όμως, που κατά κανόνα απασχολούν νυχθημερόν πολλούς νέους, δεν μας «γεμίζουν» διόλου: η ενασχόληση με το Facebook, τα SMS και τα email ανεδείχθησαν ως μερικές από τις πιο ανούσιες πράξεις της καθημερινότητάς μας!

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής της Ψυχολογίας Κάρστεν Γκριμ, με επιβλέποντα τον καθηγητή Ψυχολογίας δρα Σάιμον Κεμπ, απέστειλε δεκάδες SMS για να πραγματοποιήσει την έρευνά του.

«Έστελνα SMS στους εθελοντές τρεις φορές την ημέρα επί μία εβδομάδα, ρωτώντας τι κάνουν και πως αισθάνονται γι’ αυτό», δήλωσε ο κ. Γκριμ. «Το ποσοστό των απαντήσεων που έλαβα ήταν εξαιρετικά υψηλό - έφτασε το 97% και αφορούσε όλες τις ώρες της ημέρας, οπότε είχα άφθονο υλικό για να επεξεργαστώ».

Η έρευνα είχε ως στόχο να αξιολογήσει 30 καθημερινές δραστηριότητες με βάση την ευχαρίστηση και το νόημά τους, καθώς και την συμβολή τους στο αίσθημα της ευτυχίας.

Το σεξ ήρθε πρώτο και στις τρεις κατηγορίες, ενώ τα πάρτι κατέλαβαν την δεύτερη θέση στον πίνακα με τις δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και μας κάνουν ευτυχισμένους, αν και κατά βάθος τα θεωρούμε εν πολλοίς ανούσια (η βαθμολογία τους στο «νόημα» ήταν χαμηλή).

Αντιθέτως, η φροντίδα των άλλων και ο εθελοντισμός, καθώς και ο διαλογισμός και η ενασχόληση με τη θρησκεία είχαν περισσότερο νόημα για τους εθελοντές, ενώ υψηλή βαθμολογία πήραν και στην συμβολή τους στην ευτυχία.

Τα χειρότερα

Στο άλλο άκρο των βαθμολογιών, το πλύσιμο, το ντύσιμο και η φροντίδα του σπιτιού και του εαυτού βρέθηκαν στην τελευταία δεκάδα της γενικής κατάταξης, με τις αρρώστιες να είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί.

Το μεγάλο απρόσμενο, όμως, ήταν το Facebook που φάνηκε να έχει το μικρότερο νόημα απ’ οτιδήποτε κάνουμε και γενικώς πέτυχε χαμηλή βαθμολογία και στις τρεις κατηγορίες.

Χαμηλή βαθμολογία στις κατηγορίες της ευχαρίστησης και της ευτυχίας πέτυχαν και τα SMS, τα email και γενικότερα η ενασχόληση με το Ίντερνετ.

«Η ευτυχία και η ευεξία είθισται να αξιολογούνται σε συνάρτηση με οικονομικούς δείκτες, αλλά είναι καλά τεκμηριωμένο ότι δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν όλα με την οικονομική κατάσταση», είπε ο κ. Γκριμ, ο οποίος παρουσίασε την έρευνά του σε διάλεξη στο πανεπιστήμιο.

«Αν ο καθένας μας μπορέσει να αναζητήσει την ευτυχία μέσα στα μικρά πράγματα της καθημερινότητας, η ζωή του και η ευεξία του θα βελτιωθούν σημαντικά».

Η επίδραση στην ευτυχία

Οι δέκα καθημερινές δραστηριότητες που μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους είναι οι εξής (κατά φθίνουσα σειρά):

1. Το σεξ

2. Τα πάρτι

3. Η φροντίδα των άλλων και ο εθελοντισμός

4. Ο διαλογισμός και η ενασχόληση με θρησκευτικές δραστηριότητες

5. Η φροντίδα των παιδιών και το παιχνίδι μαζί τους

6. Η μουσική

7. Οι κοινωνικές εκδηλώσεις και συζητήσεις

8. Η ενασχόληση με τα χόμπι και τις τέχνες

9. Τα ψώνια

10. Τα βιντεοπαιχνίδια

Οι δέκα δραστηριότητες που συντελούν λιγότερο στην ευτυχία μας είναι οι εξής (κατά φθίνουσα σειρά):

1. Οι ασθένειες

2. Το Facebook

3. Οι δουλειές του σπιτιού

4. Η μελέτη (το διάβασμα για σπουδές)

5. Η αποστολή SMS και email

6. Τα μαθήματα (σε σχολείο ή πανεπιστήμιο)

7. Η εργασία επί πληρωμή

8. Η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

9. Η ενασχόληση με το Ίντερνετ και το κομπιούτερ

10. Το πλύσιμο, το ντύσιμο και η προσωπική φροντίδα






difernews
a