24 Νοεμβρίου 2012

Στους δρόμους οι Ιταλοί ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους της Ιταλίας διαδηλώνοντας ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές της κυβέρνησης Μόντι στις δαπάνες για την εκπαίδευση. Συγκεντρώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν από τη Νάπολη έως την Τοσκάνη, το Βένετο, τη Σικελία, την Απουλία και την Εμίλια-Ρομάνια.

Ογκώδης ειρηνική πορεία πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και ακολουθούν πολλές άλλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας - περιλαμβανομένης συγκέντρωσης της ακροδεξιάς Casa Pound και μιας αντιφασιστικής πορείας.

Η ιταλική αστυνομία όρισε διαφορετικές ώρες πραγματοποίησής τους σε διαφορετικά σημεία της πόλης προς αποφυγήν επεισοδίων ανάλογων με εκείνα που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές στις 14 Νοεμβρίου για τα οποία η αστυνομία κατηγορήθηκε για χρήση βίας.

Ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπές στα δημόσια έξοδα σε μία εποχή που τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δηλώνουν ότι έχουν μεγάλη ανάγκη στήριξης.

«Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, αρχίζοντας με επενδύσεις στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τον πολιτισμό» δηλώνει ο Μικέλε Ορέτσι του φοιτητικού κινήματος προειδοποιώντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας «καταρρέει σε κομμάτια».

Με το ποσοστό ανεργίας στους νέους να βρίσκεται περίπου στο 35% - τρεις φορές και πλέον μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου - και τα μέτρα λιτότητας του Μόντι να πλήττουν τον χώρο της παιδείας, οι μαθητές και οι φοιτητές συμμετέχουν ενεργά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Μόντι υπερασπίζεται το πρόγραμμά του, λέγοντας ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση τεχνοκρατών θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη που βοήθησε τη χώρα να εξέλθει από την βαθιά οικονομική κρίση χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στον εξωτερικό δανεισμό