28 Νοεμβρίου 2012

Ιστοσελίδα κατά της λογοκρισίας


Η ελεύθερη διακίνηση σκέψεων και ιδεών είναι μία από τις βασικές αρχές του διαδικτύου. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) το επισημοποιεί με τον καλύτερο τρόπο από την Τρίτη 27 Νοεμβρίου με την έναρξη λειτουργίας συγκεκριμένης ιστοσελίδας, που θα φιλοξενεί όλα τα λογοκριμένα κείμενα και βίντεο ανά τον κόσμο!

Η σελίδα έχει τίτλο We Fight Censorship (Πολεμάμε τη Λογοκρισία) και είναι διαθέσιμη στην διεύθυνση wefightcensorship.gr. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κριστόφ Ντελουάρ, του γενικού διευθυντή των RSF, θα περιλαμβάνει άρθρα, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα ή φωτογραφίες που έχουν σταλεί από δημοσιογράφους ή πολίτες θύματα λογοκρισίας. Το υλικό θα επιλέγεται από την συντακτική επιτροπή του ιστότοπου, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν και τη νομική ευθύνη της δημοσίευσης.  Το υλικό θα είναι διαθέσιμο εξαρχής στα αγγλικά και τα γαλλικά, με την προοπτική να αυξηθούν οι γλώσσες επαφής. Τα άρθρα θα δημοσιεύονται στην αρχική τους γλώσσα και σε μετάφραση και θα συνοδεύονται από ένα κείμενο παρουσίασης της κατάστασης για την οποία συντάχθηκαν και ένα του συγγραφέα.

Οσοι επιθυμούν, βέβαια, μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δίνουν υλικό ανώνυμα. Για το σκοπό αυτό η οργάνωση διαθέτει ένα ασφαλές ψηφιακό γραμματοκιβώτιο, όπου ο καθένας μπορεί να στείλει το υλικό του χωρίς να διατρέχει κίνδυνο εντοπισμού. Φυσικά το ανώνυμο υλικό θα περνάει πρώτα από μία διαδικασία ελέγχου πριν δημοσιευτεί.

Μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο διέρρεε συχνά «λογοκριμένο» υλικό από χώρες ή καθεστώτα που επιβάλλουν περιορισμούς. Στις περιπτώσεις αυτές, όμως, όσοι τολμούσαν να παραθέσουν υλικό χρησιμοποιούσαν είτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε διάφορες άλλες υπηρεσίες (forum κτλ.), με τις οποίες ήταν σχετικά εύκολο να εντοπιστεί το ψηφιακό τους ίχνος και να αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Με την ιστοσελίδα των RSF το περιβάλλον των «ενοχλητικών» δημοσιεύσεων γίνεται ακόμα πιο ασφαλές.



flowmagazine.gr