18 Νοεμβρίου 2012

Στο “μικροσκόπιο” τα εξοπλιστικά προγράμματα που χειρίστηκε ο Γ. Παπαντωνίου



40 εκ. δολάρια πέρασαν απο λογαριασμούς συζύγου και κουμπάρου

Στο “μικροσκόπιο” του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχουν μπει υποθέσεις για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που χειρίστηκε ως υουργός Εθνικής Αμυνας ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με τη Real News, η εισαγγελία ερευνα τη νομιμότητα των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών το 2003, την αγορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την αγορά 12 ελικοπτέρων Απάτσι και την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Ήδη, για άλλες δύο υποθέσεις – τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων στον οποίο εμπλέκεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος και το σύστημα αυτοπροστασίας των 60 F16 - ανακρίνονται τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ οι δικογραφίες για τα πολιτικά έχουν ήδη αποσταλεί στη Βουλή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το ιλιγγιώδες ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων εχει διαπιστωθεί απο τις ελεγκτικές αρχές, οτι διακινήθηκε μέσω των λογαρισμών της συζύγου του Γ. Παπαντωνίου αλλα και τους επιχειρηματία και κουμπάρου του Γιώργου Κανδαλέπα.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για λογαρισμούς που βρίσκονται στην HSBC της Γενέυης και αποκαλύφθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ που επικαλείται η εφημερίδα, τη στιγμή που ο Φαλτσιάνι υπέκλεπτε τη λίστα, στο λογαρισμό της συζύγου του Γ. Παπαντωνίου αποτυπώθηκε η ύπαρξη κατάθεσης 1,5 εκ. δολαρίων. Χρονικά ήταν η ίδια περίοδος που ο Γ. Παπαντωνίου ήταν υπ. Αμυνας. Σύμφωνα με τις ίδες πληροφορίες, οι λογαριασμοί, τα ποσά και η ταυτότητα αυτών των δύο ονομάτων έχουν επιβεβαιωθεί απο το ΣΔΟΕ και σύντομα θα κληθούν προκειμένου ναι αιτιολογήσουν την κίνηση αυτών των ποσών.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΔΟΕ, τα μεγαλύτερα ποσά έχουν προέλθει από αμερικανικές τράπεζες ενώ ερευνάται και μία μικρή ελβετική τράπεζα ενώ οι ελεγκτές έχουν επικεντρωθεί στα δύο αυτά ονόματα. Της Σταυρούλας Κουράκου και του Γιώργου Κανδαλέπα. Και όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ εχει διαπιστωθεί οτι από τους δύο λογαρισμούς έχουν διακινηθεί ποσά (αναλήψεις- καταθέσεις) που φτάνουν ή υπερβαίνουν τα 40 εκ. δολάρια