26 Νοεμβρίου 2012

Άνθρωπος εναντίον ηλεκτρονικών υπολογιστών – Απειλή η τεχνολογία;

Το Κέντρο για τη Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου (The Cambridge Project for Existential Risk-www.cser.org) θα ιδρύσουν το 2013 διανοητές και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με αντικείμενο με αποστολή την προστασία του ανθρώπου από την τεχνολογία και άλλους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του είδους.
Μεταξύ άλλων στο εγχείρημα συμμετέχουν ο Χάου Πράις, καθηγητής φιλοσοφίας στην έδρα «Μπέρτραντ Ράσελ», ο βασιλικός αστρονόμος και καθηγητής κοσμολογίας και αστροφυσικής λόρδος Μάρτιν Ρις, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών, καθώς και ο προγραμματιστής λογισμικού Γιαν Τάλιν, ένας από τους ιδρυτές του Skype και εσχάτως «ευαγγελιστής» των δυνητικών τεχνοαπειλών.
Όπως λέει ο Πράις, “είναι πολύ πιθανό σε αυτό τον επόμενο αιώνα, η τεχνητή νοημοσύνη να αυτονομηθεί και να ξεφύγει από τα πλαίσια της βιολογίας με συνέπεια οι άνθρωπος να κινδυνεύει όχι απαραίτητα από κακόβουλες μηχανές, αλλά από μηχανές στων οποίων τα ενδιαφέροντα δεν περιλαμβάνεται”.
Άλλα αντικείμενα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του νέου Κέντρου είναι η βιοτεχνολογία- συνθετική βιολογία, η νανοτεχνολογία, η ακραία κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη.