20 Νοεμβρίου 2012

WSJ: Οι Έλληνες πολίτες επιστρέφουν στην επαρχία

Η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της σχετικά με την ύφεση και την ανεργία στην Ελλάδα κάνει λόγο για επιστροφή των Ελλήνων στους τόπους καταγωγής τους.
Η αμερικανική εφημερίδα, με ανταπόκρισή της από την Πελοπόννησο, αναφέρεται στις επιπτώσεις της βαθειάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας, που πλήττει την Ελλάδα, εξαναγκάζοντας πολλούς πολίτες, που χάνουν την εργασία τους ή μειώνεται δραματικά το εισόδημά τους, να επιστρέψουν στην επαρχία, στον τόπο καταγωγής τους, ή να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό, όπως σημειώνεται.

Μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων πολιτών, που εγκατέλειψαν την Αθήνα και επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, στην ανταπόκριση καταγράφονται οι οδυνηρές επιπτώσεις τής κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα τού Ινστιτούτου Εργασίας, η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων έχει περιορισθεί στα επίπεδα τού 1970, ενώ τα εισοδήματα έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά στα επίπεδα προ δεκαετίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν πλήττονται μόνο από την ανεργία, αλλά και από την υψηλή φορολόγηση σε εισοδήματα, καταναλωτικά αγαθά και την ιδιοκτησία, εξανεμίζοντας και τις όποιες αποταμιεύσεις τους. Οι υποχρεώσεις, ωστόσο, των πολιτών παραμένουν ακέραιες, καθώς, όπως αναφέρει ένας εργαζόμενος, μολονότι η νέα του δουλειά τού αποφέρει το ήμισυ από την προηγούμενη, η δόση τού στεγαστικού του δανείου παραμένει η ίδια.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι η δραματική υποβάθμιση τού βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων έχει οδηγήσει στην αύξηση τής εγκληματικότητας και των αυτοκτονιών, ενώ απειλείται και η λειτουργία τού δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά των εξτρεμιστικών αριστερών και δεξιών κομμάτων.