18 Νοεμβρίου 2012

WWF: Ο δεκάλογος για μία βιώσιμη οικονομία


Το WWF δίνει στη δημοσιότητα το κείμενο με τα 10 σημεία για μια πραγματικά βιώσιμη ευρωπαϊκή οικονομία που εστάλη στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014 – 2020.

Η έκκληση προς τους ηγέτες της ΕΕ, την οποία συνυπογράφουν δεκαεπτά ευρωπαϊκά γραφεία του WWF, περιλαμβάνει δέκα βασικές αρχές που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο ευρωπαϊκό όνειρο και μια αναγέννηση της παραπαίουσας οικονομίας, συσπειρώνοντας τους ευρωπαίους πολίτες γύρω από το όραμα μια δίκαιης και περιβαλλοντικά υπεύθυνης κοινωνίας. Ο συνυπολογισμός του περιβαλλοντικού κόστους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η δημιουργία και περιβαλλοντικών δεικτών ευημερίας πέραν των οικονομικών, κατάργηση των μη βιώσιμων επιδοτήσεων και ο αναπροσανατολισμός των πόρων προς μια πράσινη οικονομία αποτελούν μερικές από τις αρχές της.

Ο διευθυντής του γραφείου ευρωπαϊκής πολιτικής του WWF, Tony Long, δήλωσε σχετικά: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να χάσουν τη μοναδική ευκαιρία να ξαναχτίσουν μια κοινωνία, η οποία θα στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη αλλά θα ανταποκρίνεται και στην απαίτηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα, αποτύχαμε παταγωδώς σε αυτό μας το όραμα. Παρόλα αυτά, αν τα10 μέτρα που προτείναμε στις κυβερνήσεις αποτελέσουν τη θεμέλια λίθο της αλλαγής, μπορούμε να δούμε μια Ευρώπη να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της κρίσης δυνατότερη και περιβαλλοντικά υγιέστερη. Μια Ευρώπη έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας».

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, σημειώνει: «Η πραγματικά βιώσιμη έξοδος από την οικονομική κρίση, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο, δεν μπορεί να βασιστεί σε πήλινα πόδια. Η αποφυγή της οικονομικής χρεοκοπίας προϋποθέτει και την αναχαίτιση της επαπειλούμενης οικολογικής χρεοκοπίας. Ο υπό κατάρτιση ευρωπαϊκός προϋπολογισμός 2014-2020, δίνει στους Ευρωπαίους ηγέτες μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουν τις πολιτικές εκείνες που αποδόμησαν σταδιακά το ευρωπαϊκό όραμα και να χτίσουν μια Ευρώπη πραγματικά πλούσια, υπό οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και ανθρώπινους/κοινωνικούς όρους».

Δείτε ολόκληρη τη διακήρυξη/έκκληση εδώ


Προσφορές – you.gr. Εδώ θα βρεις προϊόντα τεχνολογίας σε χαμηλές τιμές. Αγόρασε online σήμερα!
-->