19 Δεκεμβρίου 2012

Νεο Σύστημα Ληξιαρχικών Πράξεων από 01/01/2013


Το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης (ΔΜΗΕΣ) από την Παρασκευή 14/12/2012 λειτούργησε δοκιμαστικά και με επιτυχία το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων (ΠΣ ΛΗΠ) - για τις Ληξιαρχικές Πράξεις Θανάτου - με τους Ληξιάρχους Κηφισιάς, Καλλιθέας του Ν. Αττικής και Ευρωστίνης του Ν. Κορινθίας.


Από σήμερα 19/12/2012, η ΔΜΗΕΣ θέτει σε λειτουργία το ΠΣ ΛΗΠ, προς δοκιμαστική χρήση για όλους τους υπαλλήλους των Ληξιαρχείων της Χώρας, μέχρι και την 31/12/2012. Το  Συστημα Ληξιαρχικων Πράξεων ενεργοποιείται στο διαδίκτυο από τη διεύθυνση: https://lp.ypes.gr (υπενθυμίζεται ότι απαιτείται σύνδεση στο δίκτυο Σύζευξις).

Το υπουργείο Εσωτερικών καλει τα ληξιαρχεία της χώρας να συνδεθούν με το Σύστημα Ληξιαρχικών Πράξεων και να δοκιμάσουν τη λειτουργία του, όσον αφορά τα παρακάτω:
•    την καταχώρηση ΛΠ θανάτου
•    την επεξεργασία καταχωρημένων ΛΠ θανάτου
•    την οριστικοποίηση ΛΠ θανάτου
•    την αναζήτηση ΛΠ θανάτου με κριτήρια και τέλος
•    την εκτύπωση οριστικοποιημένης ΛΠ θανάτου
Τυχόν παρατηρήσεις σας, παρακαλούμε να μας τις αποστείλετε το συντομότερο στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : lix.support@ypes.gr

Η πραγματική λειτουργία του ΠΣ ΛΗΠ πρόκειται να ξεκινήσει από 1/1/2013 .

 Οι καταχωρήσεις στο ΠΛΣ θα γίνονται από εξουσιοδοτημένους χρήστες στα 1.034 Ληξιαρχεία της Χώρας με ασφαλή απομακρυσμένη σύνδεση μέσω του δημόσιου δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Οι χρήστες μέσω του ΠΛΣ θα μπορούν να εκτελέσουν ένα σύνολο διαχειριστικών λειτουργιών για το ληξιαρχείο τους. Οι λειτουργίες αυτές περιλαμβάνουν :

•    την καταχώρηση ΛΠ θανάτου και αργότερα γέννησης, γάμου, συμφώνου συμβίωσης
•    τη μεταβολή καταχωρημένων ΛΠ,
•    την αναζήτηση ΛΠ με κριτήρια και τέλος
•    την εκτύπωση των ΛΠ.

Το ΠΛΣ επιτρέπει την προσθαφαίρεση χρηστών στα Ληξιαρχεία, αλλά και την ασφαλή διαχείριση των δι-καιωμάτων τους. Επιπλέον το ΠΛΣ θα διαλειτουργεί μέσω κατάλληλων διαδικτυακών υπηρεσιών ιστού (webservices)  :

•    με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, για τη δια-σταύρωση των στοιχείων του πολίτη, τον οποίο αφορά η ΛΠ, μέσω του ΑΦΜ, εφόσον υπάρχει,
•    με την ΗΔΙΚΑ, για τη διασταύρωση των στοιχείων του πολίτη, τον οποίο αφορά η ΛΠ, μέσω του ΑΜΚΑ, εφόσον υπάρχει,
•    με το ΠΛΣ «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ανάκτηση των πλέον πρό-σφατων και έγκυρων στοιχείων δημοτολογίου του πολίτη

Τέλος το ΠΛΣ, θα διαλειτουργεί μέσω τεχνικής διασύνδεσης Βάσεων Δεδομένων (DBlink), με την ΕΛΣΤΑΤ, για την παροχή εκείνων και μόνο των πληροφοριών που χρησιμοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ για την έκδοση στατιστικών στοιχείων θανάτων, γεννήσεων και γάμων, για την ελληνική επικράτεια. Οι Ληξίαρχοι έτσι, θα απαλλαγούν από το φόρτο εργασίας ενημέρωσης των τοπικών εφαρμογών τους (εφόσον υφίστανται), και κατά περίπτωση της εφαρμογής της ΕΛΣΤΑΤ και φωτοτύπησης τεράστιου πλήθους ΛΠ για να τις αποστείλουν στους Ασφαλιστικούς Φορείς και στους Δήμους της χώρας, καθότι η ΔΜΗΕΣ θα αναλάβει την υποχρέωση ενημέρωσης όλων των παραπάνω φορέων.