1 Δεκεμβρίου 2012

Παραγραφές… τέλος για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις


Το υπουργείο θέλει να ελέγξει όσες περισσότερες φορολογικές υποθέσεις. Κι επειδή δεν προλαβαίνει ως το τέλος του 2012, έδωσε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Παρατείνεται έως 31.12.2013 η προθεσμία παραγραφής όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, καθώς και των βεβαιωμένων χρεών στις ΔΟΥ και στα τελωνεία που επρόκειτο να λήξει στο τέλος του 2012, καθώς και των αντίστοιχων προθεσμιών με ημερομηνία λήξης εντός του επόμενου έτους.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παραγραφής των υποθέσεων αυτών εξαιτίας της αδυναμίας του ελεγκτικού μηχανισμού να προχωρήσει άμεσα στον έλεγχό τους.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία ότι σχετικά με τους ελέγχους στις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στόχος είναι να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, κάτι που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα.

Οι λόγοι αυτοί, όπως σημειώνεται είναι η οργανωτική αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών, η τεράστια έλλειψη προσωπικού που προκάλεσε η εφαρμογή του νόμου για την εφεδρεία καθώς και η μη πλήρης, έως τώρα, εφαρμογή του συστήματος Elenxis.