17 Ιανουαρίου 2013

Ράλι Μόντε Κάρλο Πρώτος ο Loeb

Είτε διεκδικεί τον τίτλο είτε όχι όταν σε ένα ράλι, πόσο μάλλον στο Ράλι Μόντε Κάρλο, τρέχει ο Sebastien Loeb είναι αδιαμφισβήτητα το μεγάλο φαβορί. Ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής υποτίθεται ότι θα ήταν πιο χαλαρός φέτος αλλά μετά την πρώτη ημέρα του φημισμένου αγώνα δείχνει ότι δεν έχει χάσει τίποτα από αυτό που τον έκανε να κυριαρχεί στα ράλι την προηγούμενη 10ετία.

Με τις συνθήκες στις ΕΔ να δυσκολεύουν ιδιαίτερα πληρώματα και ομάδες (ο δρόμος σε άλλα σημεία είχε πάγο και σε άλλα ήταν στεγνός), ο Loeb ήταν εκείνος που έκανε τις καλύτερες επιλογές, είχε τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έσπασε τα χρονόμετρα, ιδιαίτερα στο απογευματινό πέρασμα, που έχτισε τη διαφορά των 1:20.3 που απολαμβάνει από τον δεύτερο.

Οι μονομαχίες του Loeb με τον Sebastien Ogier το 2011, όταν ήταν ομόσταβλοι στη Citroen, ήταν επικές αλλά φέτος η Volkswagen είναι πρωτάρα και η απόδοση του Polo R ήταν ένα ερωτηματικό.

Ο Ogier ξεκίνησε δυναμικά τον αγώνα, κέρδισε την πρώτη ΕΔ του 2013 και ήταν περισσότερο οι περίεργες συνθήκες το απόγευμα που δεν τον βοήθησαν να μείνει πιο κοντά στον Loeb. Το ντεμπούτο της νέας εργοστασιακής ομάδας ήταν χωρίς αμφιβολία επιτυχημένο και όλοι περιμένουμε να δούμε τι υπάρχει παρακάτω.

Η ημέρα θα ήταν ακόμα καλύτερη για τη VW αν ο Jari-Matti Latvala δεν αντιμετώπιζε τόσα προβλήματα. Ο Φινλανδός ξεκίνησε μέτρια τον αγώνα και η ημέρα του «στράβωσε» πολύ νωρίς, όταν έλαβε ποινή 30 δευτερολέπτων στη 2η κιόλας ΕΔ γιατί καθυστέρησε στην απλή διαδρομή (έκανε αλλαγές στο setup του Polo) και άργησε να εμφανιστεί στο Time Control. Στη συνέχεια ο ρυθμός του ήταν καλός αλλά ένα κλατάρισμα στην 4η ΕΔ τον έκανε να χάσει κι άλλο χρόνο. Παρόλα αυτά ο Latvala, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται ακόμα σε περίοδο προσαρμογής στη νέα ομάδα, βρίσκεται στην 5η θέση στη γενική κατάταξη.

Ο Mikko Hirvonen είναι φέτος ο ηγέτης της Citroen αλλά σε αυτόν τον πρώτο αγώνα δεν κατάφερε να βρει το ρυθμό του. Ο Φινλανδός ήταν σταθερός, απέφυγε τα λάθη αλλά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες του DS3, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος. Ωστόσο, βρίσκεται στην 3η θέση της γενικής κατάταξης, από την οποία έριξε στην τελευταία ΕΔ της ημέρας το νέο του ομόσταβλο Dani Sordo. Ο Hirvonen απέχει 26 δευτερόλεπτα από τη 2η θέση που κρατάει ο Ogier και θα έχει πολλή δουλειά τις επόμενες ημέρες.

Η πρώτη ημέρα του Ράλι Μόντε Κάρλο ήταν προβληματική από πολλές απόψεις. Πέρα από τις καιρικές συνθήκες, τον πάγο και τις χαμηλές θερμοκρασίες, υπήρξε πρόβλημα με τη χρονομέτρηση, η οποία προκάλεσε χάος (σχετικό θέμα) και πέρασαν ώρες μέχρι να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί την Πέμπτη 17/1 με 6 ΕΔ, και η συνέχεια αυτή αναμένεται ιδιαίτερα συναρπαστική καθώς η μετεωρολογική πρόβλεψη μιλά για έντονες χιονοπτώσεις.

ΠΗΓΗ:msfree.gr