15 Μαρτίου 2013

Διάσωση του ελληνικού ποιμενικού με 100 ευρώ το χρόνοΓενναίος, πιστός, δυνατός. Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος είναι μια από τις δύο γνήσιες ράτσες, που έχουν επιβιώσει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», ζητεί οικονομική στήριξη για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του Κέντρου Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου, το οποίο βρίσκεται στην Αγραπιδιά της Φλώρινας.

Ο «Αρκτούρος» καλεί τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να υιοθετήσουν έναν από τους 11 ποιμενικούς που ζουν στο Κέντρο Αναπαραγωγής, καλύπτοντας έτσι μέρος των εξόδων περίθαλψης, κτηνιατρικής φροντίδας και διατροφής τους.

Η στήριξη των πολιτών απαραίτητη, για να μπορέσει ο «Αρκτούρος» να συνεχίσει να χαρίζει κουτάβια και να προσπαθεί για την αναγνώριση της σπάνιας φυλής από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

Έως σήμερα ο «Αρκτούρος» έχει χαρίσει περισσότερους από 500 ελληνικούς ποιμενικούς σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών όπου υπάρχει παρουσία αρκούδας και λύκου, ως μέτρο πρόληψης των ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.

Το κόστος για την υιοθεσία ενός Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου ανέρχεται σε 100 ευρώ τον χρόνο. Όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα σκύλο μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση, και να επιλέξουν τον ποιμενικό με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως τον Βέλιο που είναι πολύ πεισματάρης και πήρε το όνομά του από τον πρόγονο του ιδιοκτήτη του, έναν σαρακατσάνο τσομπάνη, την Αύρα που είναι τόσο ευχάριστη σαν δροσερό πρωινό αεράκι, τον λαίμαργο Στράτη με τη μεγάλη φωτογένεια, τον ντροπαλό Φίλιππο ή την φιλική και όμορφη Φιόνα.

Ο ελληνικός ποιμενικός εκτρέφεται εδώ και αιώνες, κυρίως για τη φύλαξη κοπάδων, στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Διαθέτει αντοχή, μυϊκή δύναμη, ένστικτο φύλαξης, αλλά και δυνατότητα προσαρμογής σε δύσκολες συνθήκες. Δυσκολεύει τα άγρια ζώα, ενώ έχει άριστη όραση, όσφρηση και ακοή.