13 Μαρτίου 2013

15 Μαρτίου ξεκινά το Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης



Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 196 ταινίες για την παγκόσμια οικονομική κρίση, για τους ανθρώπους και τον μεταλλασσόμενο ψυχισμό τους, για το παρελθόν αλλά και το διαγραφόμενο μέλλον, για θεατές που... φιλοδοξούν να διαφοροποιηθούν από τα «πνευματικά καθοδηγούμενα από τα ΜΜΕ πρόβατα» (όπως αυτό της εμπνευσμένης αφίσας της φετινής – 15ης διοργάνωσης).

Αν και οικονομικά «φτωχότερο» σε σχέση με άλλες χρονιές, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να παραμένει πλούσιο σε ιδέες, επιβεβαιώνοντας την άποψη του εμπνευστή, ιδρυτή του και καλλιτεχνικού του διευθυντή κ. Δημήτρη Εϊπίδη, σύμφωνα με την οποία «το μέλλον του κινηματογράφου είναι το ντοκιμαντέρ».

Και μπορεί η φετινή διοργάνωση να ξεκινά με μια σημαντική «απουσία» -αυτή του 72χρονου Χιλιανού ντοκιμαντερίστα Πατρίτσιο Γκουσμάν, ο οποίος αν και ο μοναδικός επίσημος προσκεκλημένος του φετινού Φεστιβάλ είχε μόλις χθες ένα ατύχημα το οποίο θα τον κρατήσει στη Χιλή- εξακολουθεί να διεκδικεί και μάλιστα μαχητικά πολλές παρουσίες (θεατών και δημιουργών).

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο κ.Δημήτρης Εϊπίδης το φεστιβάλ κατάφερε πλέον στα 15 χρόνια από την ίδρυσή του να «αναρριχηθεί» στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά και να αποτελεί ήδη μια από τις σημαντικότερες διεθνώς διοργανώσεις στο χώρο του ντοκιμαντέρ.

Για το φετινό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Μαρτίου 2013, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη, οι διοργανωτές ετοίμασαν ένα μεγάλο αφιέρωμα στα 15 χρόνια του Φεστιβάλ (με ταινίες από τα δεκαπέντε χρόνια της διοργάνωσης), το οποίο μάλιστα θα μεταφερθεί και θα προβληθεί στην Αθήνα (στην Ταινιοθήκη) από τις 18 Μαρτίου ως τις 7 Απριλίου.

Μετά το πέρας της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη επιλογές των ταινιών του φεστιβάλ θα μεταφερθούν για προβολές σε 40 πόλεις καθώς και σε 20 φυλακές ανά τη χώρα.