20 Μαρτίου 2013

Το Άγαλμα της Ελευθερίας θα ξανανοίξει για το κοινό στις 4 Ιουλίου

Το Άγαλμα της Ελευθερίας, το εμβληματικό μνημείο της Νέας Υόρκης το οποίο είχε κλείσει από τα τέλη Οκτωβρίου εξαιτίας του ακραίου φυσικού φαινομένου Σάντι, θα λειτουργήσει πάλι για το κοινό την 4η Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλασάρ.

Ως εκ τούτου, το διάσημο μνημείο θα παραμείνει κλειστό για οκτώ συναπτούς μήνες, προς μεγάλη λύπη των παραθεριστών που θα ήθελαν να επισκεφθούν ένα από τα διασημότερα σύμβολα της Νέας Υόρκης και των ΗΠΑ.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας κάθε χρόνο προσελκύει περίπου 3 εκατ. επισκέπτες, που αποφέρουν κέρδη πολλών δεκάδων εκατ. δολαρίων στα ταμεία της πόλης.

Το ύψους 93 μ. και βάρους άνω των 200 τόννων μνημείο δεν είχε υποστεί την παραμικρή ζημιά από την επέλαση του Σάντι στη Νέα Υόρκη, στις 29 Οκτωβρίου—όμως οι δύο προκυμαίες του, που χρησιμοποιούνται καθημερινά από χιλιάδες επισκέπτες, είχαν σχεδόν διαλυθεί.

Επίσης είχαν καταστραφεί τα δίκτυα τηλεφωνίας και ηλεκτροδότησης, ενώ από το νερό και τους ανέμους του φαινομένου είχαν ξηλωθεί οι πλάκες στα μονοπάτια περιπάτου γύρω από το άγαλμα.