20 Μαρτίου 2013

AIDS: θεραπεύτηκαν άλλοι 14 ασθενείς – Σωτήρια η έγκαιρη λήψη φαρμάκων

Η έγκαιρη διάγνωση και η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να οδηγήσει μερικούς φορείς του ιού ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) σε «λειτουργική θεραπεία».
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα Γάλλων επιστημόνων, η άμεση χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς λίγο μετά τη μόλυνση με τον ιό που προκαλεί AIDS μπορεί να επιτύχει «λειτουργική θεραπεία» σε μικρό ποσοστό ασθενών.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS Pathogens» υποστηρίζει ότι προς το παρόν η θεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο σε έναν στους δέκα ασθενείς με έγκαιρη διάγνωση του ιού, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αργούν να αντιληφθούν ότι έχουν μολυνθεί.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι Γάλλοι επιστήμονες εξέτασαν 14 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή μόλις δέκα εβδομάδες αφότου μολύνθηκαν. Οι φορείς έλαβαν φαρμακευτική αγωγή για διάστημα τριών ετών.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμα και στις περιπτώσεις που πέρασαν επτά με δέκα χρόνια από τότε που σταμάτησαν τα φάρμακα, οι ασθενείς δεν υποτροπίασαν αν και συνήθως μόλις διακοπεί η αγωγή ο ιός δυναμώνει.
«Η έγκαιρη θεραπεία των φορέων μπορεί να περιόρισε την εγκατάσταση αποθεμάτων του ιού και την ικανότητά του να μεταλλάσσεται, διατηρώντας τις ανοσοποιητικές αντιδράσεις του ασθενούς», τόνισε σε δηλώσεις της η δρ. Christine Rouzioux από το πανεπιστήμιο Paris Descartes, η οποία συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που ανακάλυψε τον ιό HIV πριν 30 χρόνια.
«Ο περιορισμός των αποθεμάτων του ιού ταιριάζει πολύ στον ορισμό της λειτουργικής θεραπείας», προσέθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αποκαταστάθηκε η υγεία ενός μωρού από το Μισισίπι που γεννήθηκε με τον ιό HIV.

Το μωρό έλαβε αντιρετροϊκή θεραπεία μόλις 30 ώρες μετά τη γέννησή του. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Στο μεταξύ, ελπίδες για την ανάπτυξη κολπικού τζελ που θα εμποδίζει τη μετάδοση του HIV γεννά νέα επιστημονική έρευνα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που υποστηρίζει ότι νανοσωματίδια εμποτισμένα με μια τοξίνη που βρίσκεται στο δηλητήριο των μελισσών μπορούν να καταστρέψουν τον ιό, χωρίς να βλάψουν τα περιβάλλοντα κύτταρα. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες).
econews