15 Μαρτίου 2013

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο

Στην έλλειψη ύπνου οφείλεται η γκρίνια των γυναικών όταν ξυπνούν, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου συγκριτικά με τους άνδρες, κάτι που αποδίδεται στις ορμονικές διαφορές των δυο φύλων.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις συνήθειες 210 ανθρώπων σε ό,τι αφορά τον ύπνο και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν κοιμόντουσαν αρκετά ξυπνούσαν με μεγαλύτερο θυμό και εχθρική διάθεση σε σχέση με τους άνδρες, γιατί χρειάζονταν περισσότερες ώρες ύπνου ώστε να φέρουν τις ορμόνες τους σε «ισορροπία».

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη ύπνου στις γυναίκες συνδέεται με ψυχολογικές διαταραχές, εχθρότητα, κατάθλιψη και θυμό», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Edward Suarez, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Duke.

Επιπλέον, ο κ. Suarez επισήμανε ότι οι γυναίκες υποφέρουν ψυχικά και σωματικά λόγω της έλλειψης ύπνου, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τους άνδρες.

Τέλος, από την έρευνα προέκυψε ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνται καλά για παρατεταμένη χρονική περίοδο παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τους άνδρες για καρδιοπάθειες, κατάθλιψη και ψυχολογικά προβλήματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Daily Mail ο Δρ. Jim Horne, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για τον ύπνο του πανεπιστημίου Loughborough στην Αγγλία, απέδωσε τη μεγαλύτερη ανάγκη των γυναικών για ύπνο στο γεγονός ότι χρησιμοποιούν περισσότερο τον εγκέφαλό τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ύπνου είναι ότι επιτρέπει στον εγκέφαλο να αποκατασταθεί και να επιδιορθωθεί. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκεφαλικός φλοιός, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη σκέψη, τη μνήμη, τη γλώσσα κλπ, αποσυνδέεται από τις αισθήσεις και μπαίνει σε λειτουργία ανάκτησης».

«Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς τον εγκέφαλό του κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερο ύπνο χρειάζεται για να ανακτήσει τις δυνάμεις του», κατέληξε.

econews