13 Μαρτίου 2013

Το πρόγραμμα «Αθηνά» βλάπτει σοβαρά το κοινωνικό κράτος



    Απέναντι στο πρόγραμμα «Αθηνά», με το οποίο συγχωνεύονται ή κλείνουν ΤΕΙ ανά την επικράτεια, έχουν ταχθεί σύσσωμοι οι φοιτητές αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι φοιτητές με πορείες, διαμαρτυρίες, συλλογή υπογραφών, μέχρι και απεργίες πείνας προσπαθούν να εμποδίσουν το πρόγραμμα να μειώσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε πολλές περιπτώσεις οι οικονομίες ολόκληρων πόλεων στηρίζονται στην παρουσία των φοιτητών. Σε άλλες περιπτώσεις απειλείται ακόμη και η κοινωνική προσφορά προς τους έχοντες ανάγκη σε μια περίοδο που - στατιστικά αποδεδειγμένα – η ελληνική κοινωνία βιώνει την φτώχεια. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας. Του Νίκου Μίχου


Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας δέχεται ετησίως περί τους 130 εισακτέους, πολλοί εκ των οποίων, όπως δηλώνουν στο tvxs.gr μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού, είχαν το συγκεκριμένο τμήμα ως την πρώτη τους επιλογή. Την προηγούμενη εβδομάδα, με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, τόσο οι φοιτητές όσο και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν ότι οι φετινοί εισακτέοι είναι οι τελευταίοι και πως όλοι οι ενεργοί φοιτητές έχουν περιθώριο μέχρι το 2018 να τελειώσουν τις σπουδές τους. Το τμήμα χαρακτηρίστηκε «μεταβατικό», κάτι που - σύμφωνα με την εξωτερική συνεργάτη του τμήματος Δώρα Τελώνη - σημαίνει κλείσιμο.

Η ίδια αναφέρει στο tvxs.gr ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από αυτήν την απόφαση είναι ότι η Δυτική Ελλάδα θα στερηθεί της κοινωνικής εργασίας και των δράσεων που απέρρεαν από το συγκεκριμένο τμήμα του ΤΕΙ. «Οι κοινωνικοί λειτουργοί δουλεύουν με τη φτώχεια, με τους κοινωνικά αποκλεισμένους, με όσους έχουν ανάγκη. Σε μια περίοδο λοιπόν που έχουμε αύξηση αυτών των κρουσμάτων σταματά το τμήμα να λειτουργεί στην Δυτική Ελλάδα. Έχουμε αρκετές πρωτοβουλίες που ακυρώνονται, δηλαδή, σε μια περίοδο που είναι αναγκαίες», επισημαίνει η εκπαιδευτικός.

Χωρίς πτυχίο

«Είμαστε γεμάτοι αγανάκτηση, γιατί απαξιώνουν την επιστήμη μας και μας αφήνουν στην ουσία χωρίς πτυχία», αναφέρει στο tvxs.gr ο Τηλέμαχος Τσώλης, τελειόφοιτος του τμήματος.

«Οι επιπτώσεις θα φανούν αρχικά στην κοινωνία. Οι κοινωνικοί λειτουργοί είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με την κοινότητα. Συνεπώς, θα χαθούν πολλά προγράμματα που έχουν να κάνουν με αυτή, όπως παρεμβάσεις στα κοινωνικά προβλήματα», αναφέρει, προσθέτοντας: «Στην Πάτρα, οι σπουδαστές βοηθούμε πολλές κοινωνικές οργανώσεις μέσω των εργαστηριακών πρακτικών. Είχαμε δημιουργήσει το δίκτυο δράσης κοινωνικών λειτουργών που είχε δράσει στην Πάτρα. Κάναμε δράσεις σε σχολεία, στήναμε κουζίνες για άπορους - πηγαίναμε οργανωμένα και κάναμε κοινωνική εργασία. Με το να κλείσει η σχολή παραγκωνίζεται αυτό το έργο που θα μπορούσε να γίνει. Απολύονται πολλοί νέοι επιστήμονες που θα καταφύγουν πιθανώς στο εξωτερικό. Αν και με το πτυχίο που θα έχουμε το 2018 δεν ξέρω τι ακριβώς θα μπορούμε να κάνουμε».

Ο Τηλέμαχος Τσώλης παρουσιάζει τον φόβο του, τον οποίο συμμερίζονται και οι συμφοιτητές του, για την «επομένη» του κλεισίματος του τμήματος: «Από τη στιγμή που δεν θα είμαι κοινωνικός λειτουργός, πώς θα κάνω κοινωνική εργασία; Τι πτυχίο θα έχω από μια σχολή που δεν υπάρχει; Θα πάω στο εξωτερικό για ένα μεταπτυχιακό και θα μου πουν από ποια σχολή είστε; Τι να τους απαντήσω αφού η σχολή μου δεν θα υπάρχει;»

Υποβάθμιση

Η υποβάθμιση των ΤΕΙ είχε ξεκινήσει χρόνια πριν, «αλλά το σχέδιο «Αθηνά» αποτελεί την ταφόπλακά τους», σύμφωνα με την κ. Τελώνη,. Η ίδια βλέπει ήδη τη δυσλειτουργία του ΤΕΙ να διογκώνεται έως το 2018, οπότε και θα αποφοιτήσει και ο τελευταίος φετινός εισακτέος, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

«Δεν πρόκειται για συντεχνιακή θεώρηση των πραγμάτων. Κανένα ΤΕΙ δεν πρέπει να κλείσει», αναφέρει, τονίζοντας όμως ότι «εδώ έχουμε και την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους σε μια περίοδο που η φτώχεια είναι στα ύψη». Όπως δηλώνει η κ. Τελώνη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σχολών Κοινωνικής Εργασίας, Σούζαν Λώρεν, έχει θορυβηθεί από το κλείσιμο του συγκεκριμένου τμήματος. «Κάνει λόγο για ξεκάθαρο χτύπημα στην κοινωνική εργασία. Προτίθεται μάλιστα να στείλει και επιστολή προς το Υπουργείο για αυτό το θέμα καθώς πιστεύει ότι στην Ελλάδα είμαστε το πειραματόζωο για ότι θα συμβεί στην Ευρώπη αμέσως μετά», μεταφέρει η εκπαιδευτικός του ΤΕΙ Πάτρας.

Αγώνας με κάθε τρόπο

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και οι φοιτητές του έχουν φτιάξει μια φόρμα συλλογής υπογραφών ενάντια στο «λουκέτο» της σχολής τους. Στη φόρμα, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, αναφέρουν όλες τις επιπτώσεις τις οποίες θα επιφέρει η απόφαση αυτή. Οι ίδιοι ζητούν την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά», να μην καταργηθεί ούτε να συγχωνευτεί κανένα τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (αλλά αντιθέτως να ενισχυθούν με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού) και την ανάσχεση όλων των μέτρων που οδηγούν στη φτωχοποίηση του πληθυσμού και τη διάλυση όλων των δομών πρόνοιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φόρμα, αν και είναι ενεργή μόνο δυο 24ωρα, έχει συγκεντρώσει ήδη 1000 υπογραφές.

«Είμαστε αγανακτισμένοι και συντονίζουμε τους αγώνες μας μαζί με επαγγελματίες, φοιτητές αλλά και την κοινωνία της Πάτρας. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, τις πορείες, τις διαμαρτυρίες, τα ψηφίσματα για να μην κλείσει η σχολή μας, βάζοντας έναν φραγμό στα όνειρά μας», αναφέρει ο κ. Τσώλης, εξηγώντας ότι με αυτές τις περικοπές μειώνεται η πρόσβαση των φοιτητών στην γνώση γύρω από το αντικείμενο που αγαπούν και με το οποίο θα ήθελαν να ασχοληθούν. «Θα το φτάσουμε μέχρι τέλους αυτό το ζήτημα», τονίζει.