13 Μαρτίου 2013

Θεσσαλονίκη: Αρχές Απριλίου ο πρώτος αστικός αμπελώνας



Τον πρώτο αστικό αμπελώνα θα δημιουργήσει σε λίγο καιρό ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Αμπελουργίας του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Το φρεζάρισμα και οι υπόλοιπες εργασίες προετοιμασίας του εδάφους προχωρούν και με σύμμαχο μας τον καιρό στις αρχές Απριλίου, θα γίνει η φύτευση 480 φυτών με οινοποιήσιμες ποικιλίες λευκές και κόκκινες.

Για τις ανάγκες του αμπελώνα θα διατεθούν 2 στρέμματα από την συνολικής έκτασης 8 στρεμμάτων ιδιόκτητης έκτασης του δήμου Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον Καυτανζόγλειο Στάδιο.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αστικός αμπελώνας θα έχει αρχικά εκπαιδευτικό σκοπό και ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να έχει τη δική του παραγωγή και τη δυνατότητα να δημιουργήσει κρασί σε τρία με τέσσερα χρόνια.

Το κρασί αυτό θα μπορούσε να δοθεί σε πλειστηριασμό για κοινωφελείς σκοπούς, όπως συμβαίνει, μεταξύ άλλων, στο Παρίσι, όπου λειτουργεί αστικός αμπελώνας.

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για τα σχολεία, αλλά και για τους τουρίστες. Την φροντίδα των φυτών θα αναλάβουν οι υπάλληλοι του δήμου και οι φοιτητές του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του ΑΠΘ, οι οποίοι θα κάνουν την πρακτική τους άσκηση.