26 Μαρτίου 2013

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά πεθαίνουν νωρίτερα από τα μικρόσωμα

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά, όπως ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου ή ο Μεγάλος Δανός, έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τα μικρότερα, όπως τα τσιουάουα, προκύπτει από νέα έρευνα.
Ενώ οι πιο μεγαλόσωμες ράτσες ζουν κατά μέσο όρο 5 με 8 χρόνια, οι πιο μικρές ζουν κατά μέσο όρο 10 με 14 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Γκέτινγκεν της Γερμανίας.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Naturalist, βασίστηκε σε πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες από την Βόρεια Αφρική, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά της ισχύουν και για την Ευρώπη ή και αλλού.
"Οι μεγαλόσωμες ράτσες γερνούν γρηγορότερα σε σχέση με τις μικρότερες. Θεωρούμε ότι αυτό συνδέεται με την γρήγορα ανάπτυξη", εξηγεί η εξελικτική βιολόγος Κορνέλια Κράους.
Η Κράους δήλωσε ότι πολλοί μεγαλόσωμοι σκύλοι είναι ήδη ενήλικες στα τρία τους χρόνια και πεθαίνουν στα επτά. Φαίνεται ότι η ενήλικη ζωή τους "μπαίνει γρήγορα σε κίνηση". Στατιστικά, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι, όπως ο Μεγάλος Δανός, τα Μαστίφ και ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου--ράτσες που εκτρέφονται για το μέγεθός τους--πεθαίνουν νωρίτερα.
Η επιστήμονας αξιολόγησε μία βάση δεδομένων κτηνιατρικών σχολών σε πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής στην οποία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50.000 σκυλιά από 74 διαφορετικές ράτσες.

πηγή