22 Μαρτίου 2013

Πειραματική οθόνη της HP προσφέρει 3D χωρίς γυαλιά

Μια νέα τρισδιάστατη οθόνη η οποία δεν απαιτεί τη χρήση ειδικών γυαλιών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κινητά τηλέφωνα αναπτύχθηκε από ερευνητές των εργαστηρίων της Hewlett-Packard. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της σε σχέση με ανάλογες προσπάθειες είναι ότι μπορεί κάποιος να δει εικόνες 3D από εύρος 180 μοιρών –πρακτικά δηλαδή είναι ορατή από όλες τις γωνίες χωρίς ειδικά γυαλιά.

Η ανάπτυξη τρισδιάστατων οθονών που δεν απαιτούν τη χρήση γυαλιών, τόσο για τηλεοράσεις όσο και για κινητά τηλέφωνα, αποτελεί έναν τομέα που τελευταία προσελκύει ιδιαίτερα το ερευνητικό ενδιαφέρον. Οι οθόνες του είδους όμως που έχουν παρουσιαστεί ως τώρα είναι ορατές μόνον όταν ο θεατής τις κοιτάζει από μια συγκεκριμένη θέση.

Η τεχνολογία των ερευνητών της Hewlett Packard, η οποία παρουσιάστηκε σε άρθρο στην επιθεώρηση «Nature, θεωρείται λοιπόν πολλά υποσχόμενη, εφόσον προσφέρει θέαση από πολλές γωνίες, ακόμη και όταν η συσκευή βρίσκεται σε κλίση. Επί πλέον είναι πιο εύκολη στην εφαρμογή της από τις ήδη υπάρχουσες προσεγγίσεις ενώ έχει επίσης μικρότερο κόστος.

Σαν την πριγκίπισσα Λέια

Το βασικό ατού της οθόνης βρίσκεται στο ότι βασίζεται στην περίθλαση του φωτός που εκπέμπεται από φωτοδιόδους (LED) που βρίσκονται περιμετρικά στα άκρα της σε πολύ συγκεκριμένες ζώνες οι οποίες αντιστοιχούν στις διαφορετικές γωνίες από τις οποίες μπορεί να την κοιτάξει ένας θεατής.

Οι δημιουργοί της υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν ο θεατής κουνήσει το κεφάλι του προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ρίχνοντας το βλέμμα του στην οθόνη θα εξακολουθήσει να βλέπει μια τρισδιάστατη εικόνα, κάτι που δεν συμβαίνει με τις άλλες τρισδιάστατες οθόνες, οι οποίες προσφέρουν 3D θέαμα μόνο σε οριζόντιο άξονα.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε κάτι όπως στον “Πόλεμο των άστρων”, με το περίφημο ολόγραμμα της πριγκίπισσας Λέια» ανέφερε ο Ντέιβιντ Φάταλ των Hewlett Packard Laboratories στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας. «Αν έδειχνε κάποιος μια τρισδιάστατη εικόνα του πλανήτη Γη, γυρίζοντας την οθόνη θα μπορούσατε να έχετε μια άποψη κάθε χώρας στην υδρόγειο».