13 Μαρτίου 2013

Το Internet παρακάμπτει τις τράπεζες. Οι πλατφόρμες δανεισμού από ιδιώτες προς ιδιώτες



Το διαδίκτυο έχει αλλάξει πολλά πράγματα που γίνονταν περισσότερο παραδοσιακά και άλλος ένας χώρος στον οποίο «μπαίνει» είναι αυτός του δανεισμού και της ανταλλαγής χρημάτων. Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Γερμανία, ή τη Βρετανία λειτουργούν ήδη πλατφόρμες στις οποίες, ένας ιδιώτης, μπορεί να ζητήσει από άλλους ιδιώτες να χρηματοδοτήσουν μία ανάγκη του.

Παραδείγματος χάριν, η οικογένεια με το username Cihage. Χρειάζονται 17000 ευρώ για να ανακαινίσουν το σπίτι τους και να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο. Είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 14% τόκο για τα χρήματα αυτά και εφόσον δηλώνουν ότι το εισόδημά τους μηνιαία είναι 3184 ευρώ, ενώ τα πάγια έξοδά τους είναι 1148 το μήνα, μπορούν να εξοφλήσουν το ποσό που έχουν δανειστεί με δόσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 384 ευρώ το μήνα και μπορούν να πληρώνουν μέχρι και 60 μήνες.

Τον προγραμματισμό της οικογένειας τον βλέπουν διάφοροι ιδιώτες και αποφασίζουν αν θέλουν να συμβάλλουν σε αυτό, αλλά και με τι επιτόκιο. Ήδη λοιπόν, 82 άτομα, έχουν προσφέρει από 50 έως και 3000 ευρώ, με επιτόκιο 14% και η ανάγκη της οικογένειας, αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει καλυφθεί κατά 90% περίπου.

Τι γίνεται λοιπόν; Ιδιώτες, δανείζουν ιδιώτες μέσα από το διαδίκτυο. Οι δανειζόμενοι κάνουν την δουλειά τους με όρους που τους είναι εύκολο να ανταπεξέλθουν και οι επενδυτές, κερδίζουν χωρίς minimum ποσού που καλούνται να επενδύσουν.

Τόσο το Auxmoney στη Γερμανία, όσο και το Lending Club στις ΗΠΑ, κερδίζουν, είτε από τους επενδυτές το 1% ως χρέωση υπηρεσίας, όσο και από τους δανειζόμενους, 2,5 ευρώ το μήνα για την χρήση υπηρεσιών, συν κάποια άλλα έξοδα.

Θα αναρωτηθείτε για πολλά πράγματα. Όπως για το πώς διασφαλίζεται η αποπληρωμή των δανείων ή πώς ο δανειολήπτης ξέρει ότι όντως θα πάρει τα χρήματα που έχει δηλώσει ο επενδυτής ότι θα του δώσει. Η κάθε μία από τις πλατφόρμες, έχει το δικό της σύστημα που τα «διασφαλίζει» αυτά. Σίγουρα και οι δύο εμφανίζουν επιτυχημένες ιστορίες και σίγουρα είναι ένα καινούριο trend που θα πρέπει να δούμε πόσο λειτουργεί.

Είναι ενδιαφέρον όμως να μαθαίνουμε πως υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν σε αυτή την ιδέα του crowdsourcing δανεισμού ιδιωτών ή όπως ήδη αποκαλείται, peer 2 peer lending. Το γερμανικό Auxmoney εξασφάλισε προ ημερών χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων δολαρίων από τα επενδυτικά funds Index Ventures και Union Square Ventures. Πράγμα που σημαίνει πως οι πλέον σκληροί του χώρου, οι επαγγελματίες επενδυτές, διαβλέπουν πως το p2p lending είναι μία ενέργεια στην οποία αξίζει να δώσει κανείς την προσοχή του. Και ίσως αυτό σημαίνει πως το διαδίκτυο, μπορεί να αποτελέσει και πάλι την αφορμή ώστε να αλλάξουν κάποιες “νόρμες” που έχουν οι τράπεζες.

Πώς το βλέπετε, όμως, εσείς αυτό; Θα επενδύατε 100 ευρώ που έχετε διαθέσιμα, σε ένα ιδιώτη, για να κερδίσετε 14 ευρώ σε κάποιο χρονικό διάστημα; Ή θα παίρνατε δάνειο από έναν αριθμό ιδιωτών, μέσα από μία τέτοια πλατφόρμα;


digitallife.gr