Άραγε, πόσο συχντά αναρωτιόμαστε...
αν έχουμε αρκετό χρώμα στη διατροφή μας; Πιθανότατα, καθόλου συχνά. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως το να επιλέγουμε τρόφιμα με κριτήριο το χρώμα τους αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι λαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε – αν θέλουμε, φυσικά, να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή.
Σήμερα, λοιπόν, θα σας βοηθήσουμε να γεμίσετε με χρώμα το πιάτο σας, προσφέροντας στον οργανισμό σας με τον τρόπο αυτό υγεία και ευεξία!
Καταρχάς, παίρνεις αρκετό χρώμα από τη διατροφή σου;
Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με τη βαθιά πεποίθηση πως καταναλώνοντας οποιαδήποτε τροφή πράσινου χρώματος έχουμε λάβει τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε. Συν τοις άλλοις, οι περισσότεροι μάλλον τείνουμε να πιστεύουμε πως ανάμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά τα πράσινα είναι τα πιο ισχυρά από άποψης περιεκτικότητας βιταμινών.
Τώρα έφτασε πλέον η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μια και καλή: Ναι, πράγματι μας είναι απολύτως απαραίτητα τα πράσινα φρούτα και λαχανικά, αλλά είναι εξίσου αναγκαίο να καταναλώνουμε κι όλων των υπόλοιπων χρωμάτων τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς είναι άκρως ωφέλιμα. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τρώνε τα πράσινα, όπως και τα κόκκινα, τα πορτοκαλί και τα μπλε φρούτα και λαχανικά!
Βάζοντας χρώμα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, είναι σαν να προσφέρουμε στον οργανισμό μας ένα επιπλέον συμπλήρωμα βιταμινών, αφού κάθε χρώμα αποτελεί ένα φυσικό κωδικό για το σύμπλεγμα των βιταμινών που περιέχει.
Θυμηθείτε: Όσο πιο βαθύ και έντονο είναι το χρώμα του τροφίμου, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμινών εγγυάται!
Όσο πιο βαθύ και έντονο είναι το χρώμα του τροφίμου, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμινών εγγυάται!
Πρόσθεσε μικρές πινελιές χρώματος στην καθημερινή σου διατροφή!
Στις μέρες μας, οι άνθρωποι κατά κανόνα τρέφονται με έτοιμα γεύματα και ενδιάμεσα μικρογεύματα, όπως πατατάκια, σοκολάτες ή μπισκότα, πράγμα που συνεπάγεται παντελή αδιαφορία σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη φυσικού χρώματος και κατ’ επέκταση βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω της διατροφής.
Έρευνες δείχνουν, μάλιστα, πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού ηλικίας από δεκαεννέα έως εξήντα τεσσάρων ετών προσλαμβάνει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι, πάντως, σαφώς βελτιωμένα στις μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα.
Αν και το να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή συνήθεια, παρ’ όλα αυτά ο σκοπός δεν είναι απλά να τρώμε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών· χρειάζεται να εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες μεγάλη ποικιλία τροφίμων και, μάλιστα, σε πληθώρα χρωμάτων.
Ως γνωστόν, είναι κεφαλαιώδους σημασίας το να καταναλώνουμε φρούτα, κι αν, για παράδειγμα, απολαμβάνετε τα κόκκινα μήλα, τότε σίγουρα αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί κακή επιλογή σε σύγκριση με μια μπάρα σοκολάτας. Το κρίσιμο, όμως, είναι το να γνωρίζουμε πως δεν είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά το ίδιο· καθένα τους έχει ξεχωριστές θρεπτικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά και μας παρέχει διαφορετικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά. Αυτά τα χημικά παράγονται από τα ίδια τα φυτά και, όπως καταδεικνύουν οι έρευνες, λειτουργούν ως ασπίδα κατά των ασθενειών.
Ένα πιάτο σαν ζωγραφιά!
• Καθαρά λευκά για την καρδιά
Συμπεριλάβετε κρεμμύδι, πιπερόριζα ή τζίντζερ, πράσο, σκόρδο, κουνουπίδι, αχλάδι, μπανάνα, χουρμάδες, αγκινάρα, πατάτα, λάχανο, γογγύλια.
Χρωματικά οφέλη: Αυτή η ομάδα τροφίμων μάς βοηθά να διατηρούμε τη χοληστερίνη μας σε φυσιολογικά επίπεδα, εξασφαλίζοντάς μας μια καρδιά υγιή! Τα κρεμμύδια, συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε φυτοχημικά όπως η αλικίνη, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση ορισμένων ειδών καρκίνου.
Αυτή η ομάδα τροφίμων μάς βοηθά να διατηρούμε τη χοληστερίνη μας σε φυσιολογικά επίπεδα, εξασφαλίζοντάς μας μια καρδιά υγιή! Τα κρεμμύδια, συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε φυτοχημικά όπως η αλικίνη, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση ορισμένων ειδών καρκίνου.
Μυστικό! Το σκόρδο και το κρεμμύδι αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά η μάσηση μιας σκελίδας ωμού σκόρδου την ημέρα μπορεί να θωρακίσει την άμυνα του οργανισμού, ενώ παράλληλα ρίχνει την πίεση του αίματος, δράση που αποδίδεται στην αλικίνη. Προσθέστε, λοιπόν, ωμό κρεμμύδι στη σαλάτα σας ή ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στις σούπες σας!
Το σκόρδο και το κρεμμύδι αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά η μάσηση μιας σκελίδας ωμού σκόρδου την ημέρα μπορεί να θωρακίσει την άμυνα του οργανισμού, ενώ παράλληλα ρίχνει την πίεση του αίματος, δράση που αποδίδεται στην αλικίνη. Προσθέστε, λοιπόν, ωμό κρεμμύδι στη σαλάτα σας ή ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στις σούπες σας! κρεμμύδι, πιπερόριζα ή τζίντζερ, πράσο, σκόρδο, κουνουπίδι, αχλάδι, μπανάνα, χουρμάδες, αγκινάρα, πατάτα, λάχανο, γογγύλια. Αυτή η ομάδα τροφίμων μάς βοηθά να διατηρούμε τη χοληστερίνη μας σε φυσιολογικά επίπεδα, εξασφαλίζοντάς μας μια καρδιά υγιή! Τα κρεμμύδια, συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε φυτοχημικά όπως η αλικίνη, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση ορισμένων ειδών καρκίνου. Το σκόρδο και το κρεμμύδι αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά η μάσηση μιας σκελίδας ωμού σκόρδου την ημέρα μπορεί να θωρακίσει την άμυνα του οργανισμού, ενώ παράλληλα ρίχνει την πίεση του αίματος, δράση που αποδίδεται στην αλικίνη. Προσθέστε, λοιπόν, ωμό κρεμμύδι στη σαλάτα σας ή ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στις σούπες σας!
• Έντονα κόκκινα
Συμπεριλάβετε ντομάτα, πιπεριά, παντζάρι, κόκκινο κρεμμύδι, κεράσια, κράνα, σαγκουίνια, ρόδια, παπάγια, καρπούζι.
Χρωματικά οφέλη: Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά –συγκεκριμένα, λυκοπένιο–, που βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση των διαφόρων τοξινών από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον καπνό κ.ο.κ. Το λυκοπένιο θεωρείται επίσης προστατευτικό ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων, ενώ παρέχει και καρδιοπροστασία, βελτιώνει τη συγκέντρωση και διατηρεί την καλή υγεία της ουροδόχου κύστης.
Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά –συγκεκριμένα, λυκοπένιο–, που βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση των διαφόρων τοξινών από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον καπνό κ.ο.κ. Το λυκοπένιο θεωρείται επίσης προστατευτικό ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων, ενώ παρέχει και καρδιοπροστασία, βελτιώνει τη συγκέντρωση και διατηρεί την καλή υγεία της ουροδόχου κύστης.
Μυστικό! Το λυκοπένιο αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που περιέχεται στην ντομάτα αλλά και στα παράγωγά της – πολτός, κέτσαπ, σάλτσες, χυμός κ.λπ.
Το λυκοπένιο αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που περιέχεται στην ντομάτα αλλά και στα παράγωγά της – πολτός, κέτσαπ, σάλτσες, χυμός κ.λπ. ντομάτα, πιπεριά, παντζάρι, κόκκινο κρεμμύδι, κεράσια, κράνα, σαγκουίνια, ρόδια, παπάγια, καρπούζι. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά –συγκεκριμένα, λυκοπένιο–, που βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση των διαφόρων τοξινών από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον καπνό κ.ο.κ. Το λυκοπένιο θεωρείται επίσης προστατευτικό ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων, ενώ παρέχει και καρδιοπροστασία, βελτιώνει τη συγκέντρωση και διατηρεί την καλή υγεία της ουροδόχου κύστης. Το λυκοπένιο αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που περιέχεται στην ντομάτα αλλά και στα παράγωγά της – πολτός, κέτσαπ, σάλτσες, χυμός κ.λπ.
• Ενεργητικά πορτοκαλί και κίτρινα
Συμπεριλάβετε λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, βερίκοκα, καρότα, μάνγκο, κολοκύθι, γλυκοπατάτα, νεκταρίνια, ροδάκινα, ανανά, μανταρίνια, κίτρινες πιπεριές, καλαμπόκι, κίτρινες ντομάτες.
Χρωματικά οφέλη: Περιέχουν Α-καροτίνη, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο, όπως και Β-καροτίνη, που βελτιώνει την όραση, περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας, στα λαχανικά και τα φρούτα, όμως, τα βρίσκουμε χωρίς το περίσσιο λίπος και τις θερμίδες των ζωικών προϊόντων.
Περιέχουν Α-καροτίνη, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο, όπως και Β-καροτίνη, που βελτιώνει την όραση, περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας, στα λαχανικά και τα φρούτα, όμως, τα βρίσκουμε χωρίς το περίσσιο λίπος και τις θερμίδες των ζωικών προϊόντων.
Μυστικό! Ο ανανάς βοηθά στη διάλυση των θρόμβων και ασκεί προστασία στο καρδιο-κυκλοφορικό σύστημα, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες, καθώς απαλλάσσει από εντερικές διαταραχές και καταπραΰνει τη χολή. Περιέχει βρομελίνη, η οποία μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές. Η δε κατανάλωσή του έπειτα από ένα γεύμα βοηθά ακόμα στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
Ο ανανάς βοηθά στη διάλυση των θρόμβων και ασκεί προστασία στο καρδιο-κυκλοφορικό σύστημα, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες, καθώς απαλλάσσει από εντερικές διαταραχές και καταπραΰνει τη χολή. Περιέχει βρομελίνη, η οποία μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές. Η δε κατανάλωσή του έπειτα από ένα γεύμα βοηθά ακόμα στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας. λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, βερίκοκα, καρότα, μάνγκο, κολοκύθι, γλυκοπατάτα, νεκταρίνια, ροδάκινα, ανανά, μανταρίνια, κίτρινες πιπεριές, καλαμπόκι, κίτρινες ντομάτες. Περιέχουν Α-καροτίνη, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο, όπως και Β-καροτίνη, που βελτιώνει την όραση, περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας, στα λαχανικά και τα φρούτα, όμως, τα βρίσκουμε χωρίς το περίσσιο λίπος και τις θερμίδες των ζωικών προϊόντων. Ο ανανάς βοηθά στη διάλυση των θρόμβων και ασκεί προστασία στο καρδιο-κυκλοφορικό σύστημα, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες, καθώς απαλλάσσει από εντερικές διαταραχές και καταπραΰνει τη χολή. Περιέχει βρομελίνη, η οποία μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές. Η δε κατανάλωσή του έπειτα από ένα γεύμα βοηθά ακόμα στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
• Καλοσυνάτα πράσινα
Συμπεριλάβετε αγγούρι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, αβοκάντο, πράσινα μήλα, ακτινίδια, γλυκολέμονα, αντίδια, πράσα, σπαράγγια, φασολάκια, μαρούλι, πράσινες πιπεριές, κολοκύθια, σπανάκι.
Χρωματικά οφέλη: Όλα τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά σε διαφορετικό βαθμό συγκέντρωσης – όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα τους τόσο πλουσιότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών παρουσιάζουν. Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στην εμφάνιση καρκίνων, βελτιώνουν την όραση και βοηθούν στην ενδυνάμωση των δοντιών και των οστών.
Όλα τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά σε διαφορετικό βαθμό συγκέντρωσης – όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα τους τόσο πλουσιότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών παρουσιάζουν. Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στην εμφάνιση καρκίνων, βελτιώνουν την όραση και βοηθούν στην ενδυνάμωση των δοντιών και των οστών.
Μυστικό! Το αβοκάντο είναι το μοναδικό φρούτο που έχει λιπαρά. Πρόκειται, ωστόσο, για ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερο... εκπρόσωπό τους το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, το αβοκάντο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε.
Το αβοκάντο είναι το μοναδικό φρούτο που έχει λιπαρά. Πρόκειται, ωστόσο, για ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερο... εκπρόσωπό τους το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, το αβοκάντο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε. αγγούρι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, αβοκάντο, πράσινα μήλα, ακτινίδια, γλυκολέμονα, αντίδια, πράσα, σπαράγγια, φασολάκια, μαρούλι, πράσινες πιπεριές, κολοκύθια, σπανάκι. Όλα τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά σε διαφορετικό βαθμό συγκέντρωσης – όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα τους τόσο πλουσιότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών παρουσιάζουν. Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στην εμφάνιση καρκίνων, βελτιώνουν την όραση και βοηθούν στην ενδυνάμωση των δοντιών και των οστών. Το αβοκάντο είναι το μοναδικό φρούτο που έχει λιπαρά. Πρόκειται, ωστόσο, για ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερο... εκπρόσωπό τους το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, το αβοκάντο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε.
• Προστατευτικά μοβ και μπλε
Συμπεριλάβετε μελιτζάνες, μοβ λάχανο, μούρα, σταφύλια, βανίλιες, χυμό σταφύλι, σύκα, σταφίδες.
Χρωματικά οφέλη: Αυτή η ομάδα είναι γεμάτη με τις λεγόμενες ανθοκυανίνες, ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων. Επίσης, φαίνεται πως έχουν προστατευτική δράση ενάντια στα καρδιακά νοσήματα, εμποδίζοντας την εμφάνιση θρόμβων, ενώ αναστέλλουν τη γήρανση και την εμφάνιση άνοιας.
Αυτή η ομάδα είναι γεμάτη με τις λεγόμενες ανθοκυανίνες, ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων. Επίσης, φαίνεται πως έχουν προστατευτική δράση ενάντια στα καρδιακά νοσήματα, εμποδίζοντας την εμφάνιση θρόμβων, ενώ αναστέλλουν τη γήρανση και την εμφάνιση άνοιας.
Μυστικό! Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι τα μαύρα σμέουρα, τα αποκαλούμενα φραμπουάζ, αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, στον οισοφάγο και στο παχύ έντερο.
Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι τα μαύρα σμέουρα, τα αποκαλούμενα φραμπουάζ, αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, στον οισοφάγο και στο παχύ έντερο.
Στο τέλος του... ουράνιου τόξου, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι, βάζοντας στη διατροφή μας όλα τα χρώματα, προστατεύουμε την υγεία μας, παρέχοντας στον οργανισμό μας πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ευχή μου, το άρθρο αυτό να προτρέψει να κάνουμε το πιάτο μας μια ζωγραφιά γεμάτη ζωηρά χρώματα, καταπολεμώντας έτσι τις ασθένειες και αυξάνοντας τα επίπεδα της ενέρ γειάς μας.?
μελιτζάνες, μοβ λάχανο, μούρα, σταφύλια, βανίλιες, χυμό σταφύλι, σύκα, σταφίδες. Αυτή η ομάδα είναι γεμάτη με τις λεγόμενες ανθοκυανίνες, ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων. Επίσης, φαίνεται πως έχουν προστατευτική δράση ενάντια στα καρδιακά νοσήματα, εμποδίζοντας την εμφάνιση θρόμβων, ενώ αναστέλλουν τη γήρανση και την εμφάνιση άνοιας. Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι τα μαύρα σμέουρα, τα αποκαλούμενα φραμπουάζ, αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, στον οισοφάγο και στο παχύ έντερο.
της Δήμητρας Μακρυγιάννη
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα"
αν έχουμε αρκετό χρώμα στη διατροφή μας; Πιθανότατα, καθόλου συχνά. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως το να επιλέγουμε τρόφιμα με κριτήριο το χρώμα τους αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι λαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε – αν θέλουμε, φυσικά, να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή.
Σήμερα, λοιπόν, θα σας βοηθήσουμε να γεμίσετε με χρώμα το πιάτο σας, προσφέροντας στον οργανισμό σας με τον τρόπο αυτό υγεία και ευεξία!
Καταρχάς, παίρνεις αρκετό χρώμα από τη διατροφή σου;
Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με τη βαθιά πεποίθηση πως καταναλώνοντας οποιαδήποτε τροφή πράσινου χρώματος έχουμε λάβει τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε. Συν τοις άλλοις, οι περισσότεροι μάλλον τείνουμε να πιστεύουμε πως ανάμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά τα πράσινα είναι τα πιο ισχυρά από άποψης περιεκτικότητας βιταμινών.
Τώρα έφτασε πλέον η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μια και καλή: Ναι, πράγματι μας είναι απολύτως απαραίτητα τα πράσινα φρούτα και λαχανικά, αλλά είναι εξίσου αναγκαίο να καταναλώνουμε κι όλων των υπόλοιπων χρωμάτων τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς είναι άκρως ωφέλιμα. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τρώνε τα πράσινα, όπως και τα κόκκινα, τα πορτοκαλί και τα μπλε φρούτα και λαχανικά!
Βάζοντας χρώμα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, είναι σαν να προσφέρουμε στον οργανισμό μας ένα επιπλέον συμπλήρωμα βιταμινών, αφού κάθε χρώμα αποτελεί ένα φυσικό κωδικό για το σύμπλεγμα των βιταμινών που περιέχει.
Θυμηθείτε: Όσο πιο βαθύ και έντονο είναι το χρώμα του τροφίμου, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμινών εγγυάται!
Όσο πιο βαθύ και έντονο είναι το χρώμα του τροφίμου, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμινών εγγυάται!
Πρόσθεσε μικρές πινελιές χρώματος στην καθημερινή σου διατροφή!
Στις μέρες μας, οι άνθρωποι κατά κανόνα τρέφονται με έτοιμα γεύματα και ενδιάμεσα μικρογεύματα, όπως πατατάκια, σοκολάτες ή μπισκότα, πράγμα που συνεπάγεται παντελή αδιαφορία σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη φυσικού χρώματος και κατ’ επέκταση βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω της διατροφής.
Έρευνες δείχνουν, μάλιστα, πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού ηλικίας από δεκαεννέα έως εξήντα τεσσάρων ετών προσλαμβάνει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι, πάντως, σαφώς βελτιωμένα στις μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα.
Αν και το να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή συνήθεια, παρ’ όλα αυτά ο σκοπός δεν είναι απλά να τρώμε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών· χρειάζεται να εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες μεγάλη ποικιλία τροφίμων και, μάλιστα, σε πληθώρα χρωμάτων.
Ως γνωστόν, είναι κεφαλαιώδους σημασίας το να καταναλώνουμε φρούτα, κι αν, για παράδειγμα, απολαμβάνετε τα κόκκινα μήλα, τότε σίγουρα αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί κακή επιλογή σε σύγκριση με μια μπάρα σοκολάτας. Το κρίσιμο, όμως, είναι το να γνωρίζουμε πως δεν είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά το ίδιο· καθένα τους έχει ξεχωριστές θρεπτικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά και μας παρέχει διαφορετικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά. Αυτά τα χημικά παράγονται από τα ίδια τα φυτά και, όπως καταδεικνύουν οι έρευνες, λειτουργούν ως ασπίδα κατά των ασθενειών.
Ένα πιάτο σαν ζωγραφιά!
• Καθαρά λευκά για την καρδιά
Συμπεριλάβετε κρεμμύδι, πιπερόριζα ή τζίντζερ, πράσο, σκόρδο, κουνουπίδι, αχλάδι, μπανάνα, χουρμάδες, αγκινάρα, πατάτα, λάχανο, γογγύλια.
Χρωματικά οφέλη: Αυτή η ομάδα τροφίμων μάς βοηθά να διατηρούμε τη χοληστερίνη μας σε φυσιολογικά επίπεδα, εξασφαλίζοντάς μας μια καρδιά υγιή! Τα κρεμμύδια, συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε φυτοχημικά όπως η αλικίνη, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση ορισμένων ειδών καρκίνου.
Αυτή η ομάδα τροφίμων μάς βοηθά να διατηρούμε τη χοληστερίνη μας σε φυσιολογικά επίπεδα, εξασφαλίζοντάς μας μια καρδιά υγιή! Τα κρεμμύδια, συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε φυτοχημικά όπως η αλικίνη, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση ορισμένων ειδών καρκίνου.
Μυστικό! Το σκόρδο και το κρεμμύδι αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά η μάσηση μιας σκελίδας ωμού σκόρδου την ημέρα μπορεί να θωρακίσει την άμυνα του οργανισμού, ενώ παράλληλα ρίχνει την πίεση του αίματος, δράση που αποδίδεται στην αλικίνη. Προσθέστε, λοιπόν, ωμό κρεμμύδι στη σαλάτα σας ή ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στις σούπες σας!
Το σκόρδο και το κρεμμύδι αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά η μάσηση μιας σκελίδας ωμού σκόρδου την ημέρα μπορεί να θωρακίσει την άμυνα του οργανισμού, ενώ παράλληλα ρίχνει την πίεση του αίματος, δράση που αποδίδεται στην αλικίνη. Προσθέστε, λοιπόν, ωμό κρεμμύδι στη σαλάτα σας ή ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στις σούπες σας! κρεμμύδι, πιπερόριζα ή τζίντζερ, πράσο, σκόρδο, κουνουπίδι, αχλάδι, μπανάνα, χουρμάδες, αγκινάρα, πατάτα, λάχανο, γογγύλια. Αυτή η ομάδα τροφίμων μάς βοηθά να διατηρούμε τη χοληστερίνη μας σε φυσιολογικά επίπεδα, εξασφαλίζοντάς μας μια καρδιά υγιή! Τα κρεμμύδια, συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε φυτοχημικά όπως η αλικίνη, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση ορισμένων ειδών καρκίνου. Το σκόρδο και το κρεμμύδι αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά η μάσηση μιας σκελίδας ωμού σκόρδου την ημέρα μπορεί να θωρακίσει την άμυνα του οργανισμού, ενώ παράλληλα ρίχνει την πίεση του αίματος, δράση που αποδίδεται στην αλικίνη. Προσθέστε, λοιπόν, ωμό κρεμμύδι στη σαλάτα σας ή ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στις σούπες σας!
• Έντονα κόκκινα
Συμπεριλάβετε ντομάτα, πιπεριά, παντζάρι, κόκκινο κρεμμύδι, κεράσια, κράνα, σαγκουίνια, ρόδια, παπάγια, καρπούζι.
Χρωματικά οφέλη: Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά –συγκεκριμένα, λυκοπένιο–, που βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση των διαφόρων τοξινών από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον καπνό κ.ο.κ. Το λυκοπένιο θεωρείται επίσης προστατευτικό ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων, ενώ παρέχει και καρδιοπροστασία, βελτιώνει τη συγκέντρωση και διατηρεί την καλή υγεία της ουροδόχου κύστης.
Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά –συγκεκριμένα, λυκοπένιο–, που βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση των διαφόρων τοξινών από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον καπνό κ.ο.κ. Το λυκοπένιο θεωρείται επίσης προστατευτικό ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων, ενώ παρέχει και καρδιοπροστασία, βελτιώνει τη συγκέντρωση και διατηρεί την καλή υγεία της ουροδόχου κύστης.
Μυστικό! Το λυκοπένιο αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που περιέχεται στην ντομάτα αλλά και στα παράγωγά της – πολτός, κέτσαπ, σάλτσες, χυμός κ.λπ.
Το λυκοπένιο αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που περιέχεται στην ντομάτα αλλά και στα παράγωγά της – πολτός, κέτσαπ, σάλτσες, χυμός κ.λπ. ντομάτα, πιπεριά, παντζάρι, κόκκινο κρεμμύδι, κεράσια, κράνα, σαγκουίνια, ρόδια, παπάγια, καρπούζι. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά –συγκεκριμένα, λυκοπένιο–, που βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση των διαφόρων τοξινών από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον καπνό κ.ο.κ. Το λυκοπένιο θεωρείται επίσης προστατευτικό ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων, ενώ παρέχει και καρδιοπροστασία, βελτιώνει τη συγκέντρωση και διατηρεί την καλή υγεία της ουροδόχου κύστης. Το λυκοπένιο αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που περιέχεται στην ντομάτα αλλά και στα παράγωγά της – πολτός, κέτσαπ, σάλτσες, χυμός κ.λπ.
• Ενεργητικά πορτοκαλί και κίτρινα
Συμπεριλάβετε λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, βερίκοκα, καρότα, μάνγκο, κολοκύθι, γλυκοπατάτα, νεκταρίνια, ροδάκινα, ανανά, μανταρίνια, κίτρινες πιπεριές, καλαμπόκι, κίτρινες ντομάτες.
Χρωματικά οφέλη: Περιέχουν Α-καροτίνη, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο, όπως και Β-καροτίνη, που βελτιώνει την όραση, περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας, στα λαχανικά και τα φρούτα, όμως, τα βρίσκουμε χωρίς το περίσσιο λίπος και τις θερμίδες των ζωικών προϊόντων.
Περιέχουν Α-καροτίνη, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο, όπως και Β-καροτίνη, που βελτιώνει την όραση, περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας, στα λαχανικά και τα φρούτα, όμως, τα βρίσκουμε χωρίς το περίσσιο λίπος και τις θερμίδες των ζωικών προϊόντων.
Μυστικό! Ο ανανάς βοηθά στη διάλυση των θρόμβων και ασκεί προστασία στο καρδιο-κυκλοφορικό σύστημα, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες, καθώς απαλλάσσει από εντερικές διαταραχές και καταπραΰνει τη χολή. Περιέχει βρομελίνη, η οποία μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές. Η δε κατανάλωσή του έπειτα από ένα γεύμα βοηθά ακόμα στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
Ο ανανάς βοηθά στη διάλυση των θρόμβων και ασκεί προστασία στο καρδιο-κυκλοφορικό σύστημα, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες, καθώς απαλλάσσει από εντερικές διαταραχές και καταπραΰνει τη χολή. Περιέχει βρομελίνη, η οποία μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές. Η δε κατανάλωσή του έπειτα από ένα γεύμα βοηθά ακόμα στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας. λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, βερίκοκα, καρότα, μάνγκο, κολοκύθι, γλυκοπατάτα, νεκταρίνια, ροδάκινα, ανανά, μανταρίνια, κίτρινες πιπεριές, καλαμπόκι, κίτρινες ντομάτες. Περιέχουν Α-καροτίνη, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο, όπως και Β-καροτίνη, που βελτιώνει την όραση, περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας, στα λαχανικά και τα φρούτα, όμως, τα βρίσκουμε χωρίς το περίσσιο λίπος και τις θερμίδες των ζωικών προϊόντων. Ο ανανάς βοηθά στη διάλυση των θρόμβων και ασκεί προστασία στο καρδιο-κυκλοφορικό σύστημα, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες, καθώς απαλλάσσει από εντερικές διαταραχές και καταπραΰνει τη χολή. Περιέχει βρομελίνη, η οποία μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές. Η δε κατανάλωσή του έπειτα από ένα γεύμα βοηθά ακόμα στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
• Καλοσυνάτα πράσινα
Συμπεριλάβετε αγγούρι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, αβοκάντο, πράσινα μήλα, ακτινίδια, γλυκολέμονα, αντίδια, πράσα, σπαράγγια, φασολάκια, μαρούλι, πράσινες πιπεριές, κολοκύθια, σπανάκι.
Χρωματικά οφέλη: Όλα τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά σε διαφορετικό βαθμό συγκέντρωσης – όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα τους τόσο πλουσιότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών παρουσιάζουν. Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στην εμφάνιση καρκίνων, βελτιώνουν την όραση και βοηθούν στην ενδυνάμωση των δοντιών και των οστών.
Όλα τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά σε διαφορετικό βαθμό συγκέντρωσης – όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα τους τόσο πλουσιότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών παρουσιάζουν. Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στην εμφάνιση καρκίνων, βελτιώνουν την όραση και βοηθούν στην ενδυνάμωση των δοντιών και των οστών.
Μυστικό! Το αβοκάντο είναι το μοναδικό φρούτο που έχει λιπαρά. Πρόκειται, ωστόσο, για ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερο... εκπρόσωπό τους το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, το αβοκάντο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε.
Το αβοκάντο είναι το μοναδικό φρούτο που έχει λιπαρά. Πρόκειται, ωστόσο, για ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερο... εκπρόσωπό τους το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, το αβοκάντο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε. αγγούρι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, αβοκάντο, πράσινα μήλα, ακτινίδια, γλυκολέμονα, αντίδια, πράσα, σπαράγγια, φασολάκια, μαρούλι, πράσινες πιπεριές, κολοκύθια, σπανάκι. Όλα τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά σε διαφορετικό βαθμό συγκέντρωσης – όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα τους τόσο πλουσιότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών παρουσιάζουν. Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στην εμφάνιση καρκίνων, βελτιώνουν την όραση και βοηθούν στην ενδυνάμωση των δοντιών και των οστών. Το αβοκάντο είναι το μοναδικό φρούτο που έχει λιπαρά. Πρόκειται, ωστόσο, για ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερο... εκπρόσωπό τους το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, το αβοκάντο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε.
• Προστατευτικά μοβ και μπλε
Συμπεριλάβετε μελιτζάνες, μοβ λάχανο, μούρα, σταφύλια, βανίλιες, χυμό σταφύλι, σύκα, σταφίδες.
Χρωματικά οφέλη: Αυτή η ομάδα είναι γεμάτη με τις λεγόμενες ανθοκυανίνες, ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων. Επίσης, φαίνεται πως έχουν προστατευτική δράση ενάντια στα καρδιακά νοσήματα, εμποδίζοντας την εμφάνιση θρόμβων, ενώ αναστέλλουν τη γήρανση και την εμφάνιση άνοιας.
Αυτή η ομάδα είναι γεμάτη με τις λεγόμενες ανθοκυανίνες, ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων. Επίσης, φαίνεται πως έχουν προστατευτική δράση ενάντια στα καρδιακά νοσήματα, εμποδίζοντας την εμφάνιση θρόμβων, ενώ αναστέλλουν τη γήρανση και την εμφάνιση άνοιας.
Μυστικό! Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι τα μαύρα σμέουρα, τα αποκαλούμενα φραμπουάζ, αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, στον οισοφάγο και στο παχύ έντερο.
Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι τα μαύρα σμέουρα, τα αποκαλούμενα φραμπουάζ, αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, στον οισοφάγο και στο παχύ έντερο.
Στο τέλος του... ουράνιου τόξου, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι, βάζοντας στη διατροφή μας όλα τα χρώματα, προστατεύουμε την υγεία μας, παρέχοντας στον οργανισμό μας πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ευχή μου, το άρθρο αυτό να προτρέψει να κάνουμε το πιάτο μας μια ζωγραφιά γεμάτη ζωηρά χρώματα, καταπολεμώντας έτσι τις ασθένειες και αυξάνοντας τα επίπεδα της ενέρ γειάς μας.?
μελιτζάνες, μοβ λάχανο, μούρα, σταφύλια, βανίλιες, χυμό σταφύλι, σύκα, σταφίδες. Αυτή η ομάδα είναι γεμάτη με τις λεγόμενες ανθοκυανίνες, ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων. Επίσης, φαίνεται πως έχουν προστατευτική δράση ενάντια στα καρδιακά νοσήματα, εμποδίζοντας την εμφάνιση θρόμβων, ενώ αναστέλλουν τη γήρανση και την εμφάνιση άνοιας. Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι τα μαύρα σμέουρα, τα αποκαλούμενα φραμπουάζ, αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, στον οισοφάγο και στο παχύ έντερο.
της Δήμητρας Μακρυγιάννη
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα"