13 Μαρτίου 2012

πράγματα που οι κτηνίατροι θέλουν να ξέρετε

Πέρα από τη δική μας υγεία και τις όποιες συμβουλές ακούμε κατά καιρούς για να την διατηρούμε σε καλά επίπεδα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την υγεία των τετράποδων φίλων μας, η οποία δεν βασίζεται μόνο στα τακτικά τους εμβόλια. Συγκεντρώνουμε δέκα συμβουλές κτηνιάτρων για το τι μπορείτε να κάνετε ώστε τα κατοικίδιά σας να σφύζουν πάντα από υγεία και χαρά.


1. Τακτικές εξετάσεις
Όπως εμείς, έτσι και τα κατοικίδιά μας μπορεί να εμφανίσουν κάποια στιγμή προβλήματα στην καρδιά τους, αρθρίτιδα, ή -απλώς- πονόδοντο. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τέτοια -μικρά ή μεγαλύτερα- προβλήματα είναι να επισκέπτεστε μία φορά τον χρόνο τον κτηνίατρο. Οι τακτικές εξετάσεις, λένε οι ειδικοί, είναι ο βασικότερος τρόπος για να εξασφαλίζετε την καλή υγεία του κατοικίδιού σας. Τέτοιες εξετάσεις θα πρέπει να ελέγχουν θέματα διατροφής και βάρους ενώ, στα πλαίσια αυτών, οι ειδικοί θα προτείνουν εμβολιασμούς, έλεγχο για παράσιτα, οδοντικό έλεγχο και ακτινογραφίες.
2. Στειρώστε τα ζωάκια σας
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί υπάρχουν τόσα πολλά αδέσποτα στους δρόμους; Αν δεν έχετε την δυνατότητα να εξασφαλίσετε στέγη και τροφή για τα μικρά της σκυλίτσας ή της γάτας σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε ή να στειρώσετε το ζώο, όσο είναι ακόμα μικρό –οι ειδικοί λένε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει όταν το ζώο είναι μεταξύ 6 με 8 εβδομάδων. Ο ευνουχισμός και η στείρωση δεν μειώνουν μόνο τον αριθμό των ανεπιθύμητων κατοικίδιων, αλλά έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για το ζωάκι σας. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, ενώ μικραίνουν τις πιθανότητες να χαθεί το ζωάκι σας καθώς θα περιφέρεται για ανεύρεση… ερωτικού συντρόφου.

3. Αποφύγετε τα παράσιτα
Οι ψύλλοι είναι τα συχνότερα εξωτερικά παράσιτα που βασανίζουν τα ζωάκια, ενώ μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, απώλεια τριχώματος, τσούξιμο και μόλυνση. Επιπλέον, οι ψύλλοι δημιουργούν και άλλα παράσιτα στο δέρμα του σκύλου ή της γάτας σας. Μόνο με την κατάποση ενός ψύλλου μπορεί στο στομάχι του να αναπτυχθούν ταινίες, όπως τα σκουλήκια του στομαχιού, τα οποία είναι από τα πιο συνηθισμένα εσωτερικά παράσιτα).

4. Διατηρήστε στο ζώο ένα υγιές βάρος
Όπως και οι παχύσαρκοι άνθρωποι έτσι και τα παχύσαρκα ζώα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβήτη, αρθρίτιδας και μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο. Με το να ταΐζετε υπερβολικά το ζώο σας το μόνο που πετυχαίνετε είναι να θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή του. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως ένας μικρός, ήσυχος σκύλος χρειάζεται περί τις 185-370 θερμίδες την ημέρα, ενώ μία γάτα 10 κιλών δεν χρειάζεται περισσότερες από 240-350 θερμίδες την ημέρα. Ωστόσο, ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα σας συμβουλεύσει σωστά σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες του ζώου σας, ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τον τρόπο ζωής του.

5. Φροντίστε για τα τακτικά εμβόλια
Για βέλτιστη υγεία τα κατοικίδια χρειάζονται τακτικούς εμβολιασμούς ενάντια σε κοινές αρρώστιες όπως η λύσσα, το ασβέστωμα, η λευχαιμία που εμφανίζουν οι γάτες και η ηπατίτιδα που εμφανίζουν οι σκύλοι. Το πόσο συχνά χρειάζεται το ζωάκι σας εμβολιασμό εξαρτάται από την ηλικία, τον τρόπο ζωής, την γενικότερη υγεία του και τους κινδύνους που μπορεί καθημερινά να αντιμετωπίζει και θα το αποφασίσει ο κτηνίατρος.

6. Παρέχετε στο κατοικίδιό σας ένα ενεργό, δημιουργικό περιβάλλον
Ένα περιβάλλον εμπλουτισμένο με δραστηριότητες, όπως οι καθημερινές βόλτες, με παιχνίδια κατάλληλα για ζωάκια, με την δική σας ενεργή παρουσία στο παιχνίδι του, όχι μόνο βοηθά το ζωάκι σας να διατηρεί καλή φυσική κατάσταση και να μην βαριέται, αλλά ενδυναμώνει και την δική σας σχέση με αυτό.

7. Τοποθετήστε του μικροτσίπ σήμανσης
Είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι θα ξαναβρείτε το ζωάκι σας αν τυχόν αυτό χαθεί. Το μικροτσίπ σήμανσης έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και τοποθετείται κάτω από το δέρμα το ζώου σε χρόνο μηδέν. Δεν απαιτεί μπαταρίες και μπορεί να σκαναριστεί από κτηνίατρο ή από αρμόδιο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Στον Σύλλογο αυτόν θα καταχωρείται ο μοναδικός αριθμός σήμανσης που θα αντιστοιχεί στο ζωάκι σας και εσείς θα έχετε το Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης με τον αριθμό αυτόν.

8. Οδοντιατρικός έλεγχος
Όπως εσείς έτσι και το ζωάκι σας μπορεί να υποφέρει από ουλίτιδα, απώλεια δοντιών ή και πονόδοντο. Και ακριβώς όπως εσείς έτσι και το ζώο μπορεί να επωφεληθεί τρομερά από το τακτικό βούρτσισμα και τον καθαρισμό των δοντιών, ώστε να έχει γερά και υγιή δόντια. Οι ειδικοί λένε ότι οι στοματικές ασθένειες είναι οι συχνότερες αντιμετωπίσιμες παθήσεις στα κατοικίδια, ωστόσο πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ούτε που κοιτάζουν ποτέ το στόμα των κατοικίδιων τους. Έχει, μάλιστα, υπολογιστεί ότι το 80% των σκύλων και το 70% των γατών εμφανίζουν συμπτώματα κάποιας στοματικής πάθησης μέχρι τα τρία τους χρόνια, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει αποστήματα, απώλεια δοντιών και χρόνιο πόνο. Επιπλέον, πέρα από τους τακτικούς καθαρισμούς δοντιών από τον κτηνίατρο, η περιοδοντίτιδα μπορεί να αποφευχθεί αν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες φροντίσουν την στοματική υγεία των ζώων τους με βούρτσισμα, στοματικά διαλύματα και οδοντικές θεραπείες. Ο κτηνίατρός σας θα σας ενημερώσει για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

9. Ποτέ μην δίνετε στα ζώα δικά σας φάρμακα
Τα φάρμακα που είναι φτιαγμένα για ανθρώπους μπορεί ακόμα και να σκοτώσουν το ζωάκι σας, λένε οι ειδικοί. Για την ακρίβεια, τα ανθρώπινα φάρμακα αποτελούν τις κυριότερες τοξίνες που μπορεί να θέσουν την ζωή του ζώου σε κίνδυνο. Φάρμακα, παραδείγματος χάριν, που περιέχουν ακεταμινοφαίνη ή ουσίες που συναντάμε σε αποσυμφορητικά και αντικαταθλιπτικά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι, επιληπτικές κρίσεις ή καρδιακή ανακοπή σε έναν σκύλο ή μια γάτα.

10. Προσοχή στην θέση του στο αυτοκίνητο
Η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σας ενδιαφέρει όταν το ζωάκι σας βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Αν το αφήνετε να περιφέρεται ελεύθερο ανάμεσα στα καθίσματα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού και να θέσει σε κίνδυνο την ζωή όλων. Για την καλύτερη ασφάλειά του λοιπόν, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην αφήνετε ποτέ το ζωάκι σας να «κάθεται» στο κάθισμα του συνοδηγού ή να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο ενώ το όχημα κινείται. Περιορίστε τις γάτες σε ειδικές αποσκευές μεταφορών, τις οποίες θα ασφαλίζετε με την ζώνη του αυτοκινήτου, ενώ για τους σκύλους, αν δεν έχετε κάποιο ασφαλές σπιτάκι μεταφοράς, αναζητήστε τις ειδικές ζώνες που ασφαλίζουν με αυτές του αυτοκινήτου.

Πηγή: Pets.Webmd.com