Οδοιπορικό στο… Ορχομενό κάνουν οι δημοσιογράφοι του Reuters, για να ρίξουν φως στο μυστήριο των τιμών του γάλατος στην Ελλάδα. Πώς γίνεται το γάλα να κοστίζει στην Ελλάδα 1,5 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 31,5% ακριβότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο;
Η έρευνα του Reuters ξεκινά από τη φάρμα του Στάθη Αραβανή, στον Ορχομενό, όπου ο κτηνοτρόφος πουλά το γάλα του στη Δέλτα αντί 45 σεντς το λίτρο. Η μέση τιμή φάρμας στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, στα 44,79 σεντς, η υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά τη Φινλανδία, τη Μάλτα και την Κύπρο.
Εύλογα, λοιπόν, οι Έλληνες καταναλωτές, στο άλλο άκρο της αλυσίδας, αναρωτιούνται γιατί πρέπει να πληρώνουν 1,5 ευρώ το λίτρο. Το ρεπορτάζ μεταφέρει, μάλιστα, τη μαρτυρία μιας 46χρονης μητέρας δύο μικρών παιδιών, που λέει ότι αφότου έχασε τη δουλειά της ως λογίστριας, τον Ιανουάριο, σταμάτησε να παίρνει γάλα για τα παιδιά της, γιατί δεν μπορούσε πια να το πληρώσει. «Είναι πολύ ακριβό. Είναι αδύνατο να τα βγάλεις πέρα όταν χρειάζεσαι δύο λίτρα την ημέρα, συν το ψωμί, συν το φαγητό, πέραν όλων των λογαριασμών και των φόρων που πρέπει να πληρώσουμε. Το φρέσκο γάλα είναι μία πολυτέλεια», λέει.
Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι οι τιμές του γάλατος χειραγωγούνται, μία υποψία που ενισχύεται από το πρόστιμο των 75 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε αρκετές επιχειρήσεις το 2007, σημειώνει το Reuters.
Όμως, ο Αθανάσιος Σκόδρας, υφυπουργός Ανάπτυξης, εξηγεί ότι με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 0,85 έως τα 2,10 ευρώ, δεν υπάρχει ένδειξη χειραγώγησης. «Ο ανταγωνισμός δουλεύει. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ενεργών εταιρειών και το εύρος των τιμών είναι ευρύ. Δεν λέω ότι το γάλα είναι φθηνό, όμως πιστεύω ότι η τιμή είναι δίκαιη», λέει. Και αποδίδει τις ακριβές τιμές στο υψηλό κόστος παραγωγής, συσκευασίας και μεταφοράς.
Το Reuters εντοπίζει το πραγματικό κρυμμένο μυστικό που φουσκώνει τις τιμές στο γεγονός ότι το φρέσκο γάλα πωλείται στην Ελλάδα με διάρκεια ζωής μόλις πέντε ημερών, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφαρμόζεται διάρκεια παραμονής στο ράλι 10 ημερών. Αυτό μπορεί να αλλάξει με μια μικρή αλλαγή στη διαδικασία παστερίωσης, όμως, σύμφωνα με τον Αθ. Σκόδρα, οι κτηνοτρόφοι μπλοκάρουν μια τέτοια λύση, υπό το φόβο του ανταγωνισμού από το εισαγόμενο γάλα.
axiaplus.gr