18 Νοεμβρίου 2012

το μενού της ημέρας Ψαροκεφτέδες Πιπεροπιτάκια Σουφλέ κέικ με πορτοκάλι

Ψαροκεφτέδες

Υλικά

    5-6 πατάτες (περίπου 1 κιλό)
    1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου (μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου ή άλλο φιλέτο ψαριού)
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
    2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
    λίγο αλεύρι
    2 αυγά χτυπημένα
    3/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
    αλάτι
    πιπέρι

1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε καρέ. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με κρύο νερό και τις βράζουμε για 20΄ να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σε μπολ με πιρούνι.



2. Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε κατσαρόλα και τον σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και τον βράζουμε για 5-6΄. Τον αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τον μαδάμε με τα δάχτυλα σε κομματάκια. Στη συνέχεια τον ρίχνουμε στο μπολ με τις πατάτες και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο και αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες –θα βγουν περίπου 12 κομμάτια. Τα αραδιάζουμε σε δίσκο, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να σφίξουν.



3. Βάζουμε σε μπολ λίγο αλεύρι και το αλατοπιπερώνουμε. Σε άλλο μπολ βάζουμε τα χτυπημένα αυγά και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά. Βουτάμε έναν έναν κεφτέ στο αλεύρι, στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά, καλύπτοντάς τους καλά. Τους τηγανίζουμε σε κατσαρόλα με καυτό ελαιόλαδο για 4΄ συνολικά, μέχρι να ροδίσουν, και στη συνέχεια τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.



Συμβουλή: Τηγανίζουμε τους κεφτέδες λίγους λίγους για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

μερίδες 12
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 4 λεπτά



Πιπεροπιτάκια

Υλικά

    1 πακέτο (450 γραμμ.) φύλλο κρούστας
    1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
    2 πιπεριές κόκκινες και κίτρινες κομμένες σε λεπτές φέτες
    4 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
    350 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
    1 αυγό χτυπημένο
    1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    ελαιόλαδο για τηγάνισμα ή ψήσιμο


 1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αφού ψιλοκόψουμε τα λαχανικά, τα ρίχνουμε στο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 5΄ ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Αμέσως μετά αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο τα λαχανικά να κρυώσουν.
2. Βάζουμε τη φέτα (τρίμματα), σε μπολ, προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, το αυγό, το πιπέρι και το βασιλικό. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
3. Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας στον πάγκο με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε λωρίδες κατά μήκος 10 εκ., βάζουμε 1 κ.γλ. γέμιση στην άκρη και τυλίγουμε διαγώνια σε τρίγωνο. Βρέχουμε τις άκρες για να κολλήσει το φύλλο.
4. Αφού τελειώσουμε με όλο το φύλλο και τη γέμιση τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο 2΄ από κάθε πλευρά ή ψήνουμε αφού λαδώσουμε με πινέλο στους 200ο C για 25΄ να ροδίσουν.

μερίδες 40
Χρόνος Μαγειρέματος 30 λεπτά

Σουφλέ κέικ με πορτοκάλι

 

 Υλικά

    400 γραμμ. κουβερτούρα 60%
    200 γραμμ. βούτυρο
    5 μεγάλα αυγά
    100 γραμμ. ζάχαρη
    Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    2 κ.σ. Grand Marnier ή κονιάκ
    Παγωτό βανίλια ή χτυπημένη κρέμα για το σερβίρισμα ή φρούτα του δάσους

 

  Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα σε μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα βάζουμε να λιώσουν σε μπεν μαρί, σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσουν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε. Βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουν σώμα και όγκο, να γίνουν ανοιχτόχρωμη κρέμα και να σχηματίσουν απαλές κορυφές.

Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στη λιωμένη κουβερτούρα. Απαλά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και σκούρο το μείγμα και να μη διακρίνουμε καθόλου το αυγό. Καλό είναι να ανακατεύουμε με μία μαρίζ (μαλακή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής). Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για σουφλέ ή φόρμα δαχτυλίδι 22 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε το σουφλέ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 C, στις αντιστάσεις, για 35΄.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φουσκώνει πολύ αλλά μόλις το βγάλουμε από το φούρνο κάθεται, κρατάει όμως μέσα του πολλή υγρασία και είναι κολασμένα τέλειο γλυκό!


argiro.gr