20 Νοεμβρίου 2012

Τέλος εποχής για την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου

Τέλος εποχής για την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου. Η «γαλάζια» διοίκηση των αγροτοσυνδικαλιστών που έκλειναν τους δρόμους με το αίτημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» «βούλιαξε» τη μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση της χώρας, η Γενική Συνέλευση της οποίας αποφάσισε να τεθεί η ΕΑΣ σε καθεστώς εκκαθάρισης.


 
Η συνέλευση ήταν θυελλώδης και τα όσα ακούστηκαν για τους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές της διοίκησης, οι οποίοι πήραν προκαταβολές για προϊόντα που ουδέποτε παρέδωσαν, προκαλούν σάλο, ενώ οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν «μεγάλο λάθος» τη δημιουργία του μεγαλεπήβολου εμπορικού κέντρου Gaea Lifestyle Center, την εξαγορά του τυροκομείου «Τέμπη», την εκμίσθωση εκκοκκιστηρίων και του ελαιουργείου σε ιδιώτες. Ολα αυτά ανέβασαν τα χρέη της Ενωσης σε δυσθεώρητα ποσά, σύμφωνα μάλιστα με τελευταίες πληροφορίες οι οφειλές προς την ΑΤΕ και άλλους πιστωτές φτάνουν στα 100 εκατ. ευρώ.

Εκκαθαριστές

Εμπλοκή προέκυψε με την απόφαση να οριστούν εκκαθαριστές ένας φοροτεχνικός και ένας δικηγόρος, καθώς ο Σύλλογος Εργαζομένων και μέλη της συνέλευσης υποστηρίζουν ότι τους διορισμούς πρέπει να κάνει το Πρωτοδικείο Λάρισας.
«Τα τελευταία 12 χρόνια έγιναν τερατώδη λάθη, άστοχες κινήσεις και χειρισμοί που βούλιαξαν την οργάνωση. Το εμπορικό κέντρο όχι μόνο δεν έφερε ούτε ένα ευρώ έσοδο, αντίθετα έβαλε μέσα την ΕΑΣ και τη φόρτωσε με επιπλέον χρέη. Εχουν τεράστια ευθύνη όσοι άσκησαν διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια για το κατρακύλισμα της Ενωσης και τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Στ. Γαρόφλος.
Ο σημερινός πρόεδρος Χρ. Σιδερόπουλος - «δεξί χέρι» του Θ. Κοκκινούλη
Ο σημερινός πρόεδρος Χρ. Σιδερόπουλος - «δεξί χέρι» του Θ. Κοκκινούλη

Σημειώνεται ότι οι 144 εργαζόμενοι της ΕΑΣ Λάρισας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και 15 μήνες ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, ενώ από την ώρα που θα μπουν οι εκκαθαριστές -το αργότερο σε μία εβδομάδα- θα εγγραφούν στα μητρώα του ΟΕΑΔ ως άνεργοι.
Οι τόνοι υψώθηκαν και στο παρά πέντε αποφεύχθηκαν οι χειροδικίες, όταν αγρότες-μέλη της Γενικής Συνέλευσης έκαναν επώνυμες καταγγελίες για «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές που έκαναν κακοδιαχείριση.
Στην παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος Θ. Κοκκινούλης κατηγόρησε τους εργαζομένους για «επιλεκτική σιωπή σε εγκλήματα που έπραξαν προϊστάμενοι και διευθυντές υπηρεσιών» και προσέθεσε ότι δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τη σωτηρία της ΕΑΣ παρά μόνο για τους υψηλούς μισθούς τους, δεν είπε λέξη όμως για τις ευθύνες της δικής του διοίκησης και όσων ακολούθησαν.

Καταγγελίες

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΑΣ, Β. Μπιρμπίλης, κατήγγειλε ότι ο σημερινός πρόεδρος Χρ. Σιδερόπουλος -«δεξί χέρι» του Θ. Κοκκινούλη- και το μέλος του ΔΣ Θ. Χατζηζωγίδης έχουν λάβει μεγάλα ποσά ως προκαταβολή για σιτηρά που ουδέποτε παρέδωσαν στην οργάνωση, ενώ μόνο τρεις γνωστοί αγελαδοτρόφοι της Λάρισας χρωστούν στο συνεταιριστικό εργοστάσιο της ΒΙΟΖΕΛ 1,7 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές που πήραν χωρίς να πληρώσουν.
Χρήματα για εφόδια χρωστούν ακόμη -σύμφωνα με τις καταγγελίες του Β. Μπιρμπίλη- ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Θ. Νασίκας, ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Σπ. Τσικρίκας, το μέλος της διοίκησης Αχ. Χλωρός κ.ά.
Τότε προκλήθηκε μεγάλη ένταση, με τους... θιγμένους να μιλούν για λάσπη και συκοφαντίες, όλοι ωστόσο παραδέχτηκαν τις οφειλές τους.
«Μόνο τα χρέη κτηνοτρόφων προς τη ΒΙΟΖΕΛ φτάνουν στα 7 εκατ. ευρώ. Εχουμε δώσει στοιχεία στον εισαγγελέα, το θέμα όμως είναι να καταβληθούν οι οφειλές για να μην καταρρεύσει η Ενωση

 ethnos.gr