21 Νοεμβρίου 2012

Το γυμνασμένο σώμα εμμονή για τους εφήβους


Στις μέρες μας, δεν είναι μόνο τα κορίτσια αυτά που αναλώνονται στην απόκτηση ενός τέλειου σώματος. Οι παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τους νεαρούς άνδρες που χρησιμοποιούν ανθυγιεινές μεθόδους για να αποκτήσουν σώμα όμοιο με του πατέρα του bodybuilding, Charles Atlas. Αυτό μεταφράζεται σε πολλές ώρες προπόνησης στο γυμναστήριο, σπατάλη χρημάτων σε ακριβά συμπληρώματα, αλλά και ριψοκίνδυνους πειραματισμούς με παράνομα στεροειδή. Όλα αυτά ώστε να αποκτήσουν τα νεαρά αγόρια το τέλειο σώμα που επιθυμούν. Σε μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό «Παιδιατρική», το 40% των αγοριών γυμνασίου και λυκείου προπονείται τακτικά με σκοπό την αύξηση της μυϊκής μάζας. Το 38% απάντησε θετικά στην ερώτηση αν λαμβάνει συμπληρώματα πρωτεΐνης και το 6% δήλωσε ότι έχει πειραματιστεί με στεροειδή. Συνολικά, το 90% των 2.800 αγοριών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι γυμνάζεται έστω και περιστασιακά για ν' αυξήσει τους μυς του.
«Συνέβη μια θεαματική αλλαγή για την εικόνα του τέλειου ανδρικού σώματος τα τελευταία 30 χρόνια», ανέφερε ο Dr Harrison Pope, ψυχίατρος στο Harvard, ο οποίος μελετά την κουλτούρα του bodybuilding. «Το πορτρέτο του άνδρα με το χωρίς λίπος σμιλεμένο σώμα είναι θεαματικά επικρατέστερο σε σχέση με μια γενιά πριν», συμπλήρωσε. Καθώς οι νεαροί φοιτητές είναι αυτοί που παραδοσιακά ασχολούνταν με το bodybuilding, οι παιδίατροι έμειναν έκπληκτοι με το γεγονός ότι μέχρι και 15χρονοι έφηβοι έχουν εμμονή με το κτίσιμο μυών. Επιπλέον, το νεαρό της ηλικίας τους αποτελεί μεγάλο ρίσκο. Όπως πολλά κορίτσια μετρούν την κάθε θερμίδα στα γεύματά τους προκειμένου να παραμείνουν λεπτά, έτσι και τα αγόρια κυνηγούν την εικόνα ενός απατηλού, απόλυτου ανδρισμού προσθέτοντας πρωτεΐνες στη διατροφή τους.

«Το πρόβλημα με τα συμπληρώματα είναι ότι δε λειτουργούν όπως τα φάρμακα, επομένως είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τη λειτουργία και τα συστατικά τους», ανέφερε ο Dr Shalender Bhasin, καθηγητής Φαρμακολογίας στη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Κάποια περιέχουν αναβολικά στεροειδή και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά αν αντικαθιστούν γεύματα. «Απλώς δεν έχουν γίνει ακόμη επαρκείς μελέτες για τα συμπληρώματα», πρόσθεσε ο Bhasin. Τα αναβολικά στεροειδή έχουν αυξημένο κίνδυνο διότι σταματούν την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες. Ο καθηγητής συμπληρώνει ότι προκαλούν επικίνδυνα στερητικά όταν σταματήσει η λήψη τους από αγόρια που βρίσκονται στην ανάπτυξη. Η χρήση των στεροειδών από δημοφιλείς αθλητές, όπως οι Lance Armstrong και Barry Bonds, διαιωνίζει τη θεωρία ότι αυτά είναι απόλυτα ασφαλή, κάτι που δεν ισχύει στη πραγματικότητα.
 
Στα social networks, όπως για παράδειγμα τα Facebook, Twitter και Tumblr, έφηβοι συζητούν τις επιδόσεις τους στο bodybuilding, ανεβάζουν φωτογραφίες δείχνοντας την εξέλιξη στο σώμα τους, ανταλλάσσουν συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο πολλές φορές οι συζητήσεις ξεφεύγουν και επικεντρώνονται στην ανορεξία. Τότε φτάνει η στιγμή που τα πράγματα δε μοιάζουν πλέον τόσο απλά και ρόδινα. Επειδή οι έφηβοι και οι νεαροί άνδρες συνήθως παρουσιάζουν έλλειψη ωριμότητας, ελλοχεύει μεγαλύτερος κίνδυνος να πάρουν λανθασμένες αποφάσεις σχετικά με τη χρήση των στεροειδών.


agelioforos.gr