18 Νοεμβρίου 2012

Οι αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων


Το νέο προτεινόμενο Κώδικα Δικηγόρων έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διεξαγωγή πανελλήνιου διαγωνισμού για την εγγραφή των υποψήφιων δικηγόρων στους δικηγορικούς συλλόγους, ενώ επιτρέπεται η μαθητεία - δωρεάν εργασία σε δικηγορικά γραφεία.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων που παρουσιάστηκε, «ο διαγωνισμός των υποψήφιων δικηγόρων είναι πανελλήνιος και διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλες τις έδρες των εφετειακών επιτροπών σε δύο εξεταστικές περιόδους (Μάρτιο και Οκτώβριο). Στον κώδικα καθορίζονται μέτρα για την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων, ενώ οι ομάδες βαθμολόγησης θα εδρεύουν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα αποτελούνται από έναν πρόεδρο Εφετών ή Εφέτες και δύο δικηγόρους.
Για τη «μαθητεία»
Με το θεσμό της μαθητείας ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για παροχή δωρεάν εργασίας σε δικηγορικά γραφεία από φοιτητές. «Φοιτητές ή φοιτήτριες των Τμημάτων Νομικής των κρατικών πανεπιστημίων της Ελλάδας, καθώς και των νομικών σχολών ισότιμων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αλλοδαπής μπορούν, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, να απασχολούνται για λόγους μαθητείας, χωρίς αντάλλαγμα, για αόριστο ή ορισμένο χρόνο σε δικηγορικά γραφεία. Σκοπός της μαθητείας είναι η απόκτηση ορθού επαγγελματικού προσανατολισμού στα νομικά επαγγέλματα και η διεύρυνση των γνώσεων και των ικανοτήτων των νέων σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο». Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η απασχόληση των φοιτητών σε έργα και υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με το δικηγορικό λειτούργημα.
Η άσκηση των νέων δικηγόρων
Σύμφωνα με το νέο κώδικα που προτείνεται, η άσκηση διαρκεί 18 μήνες, ενώ «η αμοιβή των ασκούμενων δικηγόρων καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου δικηγορικού συλλόγου». Ο αριθμός των ασκουμένων δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις ανά δικηγόρο, ενώ στις δικηγορικές εταιρίες επιτρέπεται ανάλογη αύξηση για κάθε δικηγόρο - εταίρο που έχει την απαραίτητη ικανότητα παράστασης. Επίσης, προβλέπεται ότι η άσκηση μπορεί να γίνει στις υπηρεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και στην ειδική νομική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ σημειώνεται ότι, «σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης θέσης για την άσκηση, μεριμνά ο Πρόεδρος του οικείου δικηγορικού συλλόγου».
Αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας
Η ιδιότητα του δικηγόρου αναστέλλεται στις εξής περιπτώσεις:
- σε υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς του Υπουργικού Συμβουλίου, γενικούς ή ειδικούς γραμματείς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής, υπουργείων, καθώς και στους συμβούλους αυτών, πλην των ειδικών συνεργατών,
- στους γενικούς γραμματείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στους αιρετούς περιφερειάρχες, στους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς των δήμων,
- στους κατέχοντες έμμισθες θέσεις διεθνών οργανισμών ή υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης,
- στους διευθυντές νομικών προσώπων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εφόσον οι θέσεις τους είναι μετακλητές ή με θητεία,
- στους προέδρους ανεξαρτήτων διοικητικών αρχών.
«Κωλύματα» βουλευτών
Σε δικηγόρους που έχουν εκλεγεί βουλευτές ή ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνουν άμεσα οι ίδιοι ή έμμεσα με συνεργάτη τους ή παρένθετο πρόσωπο και να παρίστανται είτε στην προδικασία είτε στην κυρία διαδικασία για υποθέσεις ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος του οποίου «η ανάληψη της υπεράσπισής του μπορεί να θίξει βάσιμα τη φιλοτιμία και τις σταθερές ευαισθησίες της κοινής γνώμης»,. όπως επισημαίνεται.
Η διαφήμιση των δικηγορικών γραφείων
Για πρώτη φορά ρυθμίζονται και το θέμα της επαγγελματικής προβολής δικηγορικών γραφείων ή εταιριών, καθώς πλέον επιτρέπεται η διαφήμιση. Σύμφωνα με το νέο κώδικα, οποιαδήποτε προβολή ή δημοσιοποίηση δικηγόρου ή δικηγορικής εταιρίας δεν πρέπει:
- να είναι αθέμιτη,
- να είναι ανακριβής, αναληθής ή παραπλανητική,
- να περιέχει αναφορά σε αριθμό υποθέσεων ή ποσοστά επιτυχίας του δικηγόρου σε δικαστηριακές ή άλλες υποθέσεις,
- να περιλαμβάνει αναφορές ή συγκρίσεις με άλλους δικηγόρους ή δικηγορικές εταιρίες σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών ή την αμοιβή σε ωριαία βάση ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο χρέωσης,
- να περιέχει ονόματα πελατών, εκτός αν υπάρχει η συναίνεσή τους και εφόσον πρόκειται για καταλόγους δικηγόρων ή για εκδόσεις που αφορούν δικηγόρους,
- να προκαλεί απαξιωτικές εντυπώσεις και σχόλια στην κοινή γνώμη για το δικηγορικό λειτούργημα.
Ακόμη, σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται, σε δικηγόρο είτε ατομικά είτε ως μέλος δικηγορικής εταιρίας, «να δίνει συνεντεύξεις στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, αναπαράγοντας τη δημοσίευση στοιχείων ή πληροφοριών σε σχέση με εκκρεμούσα ενώπιον της Δικαιοσύνης υπόθεση».
Παροχή υπηρεσιών προς δικηγόρους και δικηγορικές εταιρίες
Προβλέπεται ότι δικηγόροι μπορούν να απασχολούνται από άλλους δικηγόρους ή από δικηγορικές εταιρίες για ορισμένη ή ορισμένες υποθέσεις ή αποκλειστικά. Οταν η συνεργασία του δικηγόρου με άλλο δικηγόρο ή με δικηγορική εταιρία είναι αποκλειστική, η σχετική συμφωνία είναι έγγραφη και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τη διάρκεια της συνεργασίας, τη συμφωνημένη αμοιβή, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την αμοιβή δικηγόρου, ο οποίος με αντίστοιχο χρόνο δικηγορίας προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Δημόσιο, τον τρόπο καταβολής της αμοιβής και τον τρόπο λύσης της συνεργασίας και την οφειλόμενη αποζημίωση, όπως αυτή θα συμφωνείται ελεύθερα από τους συμβαλλόμενους.
Αυξάνεται η θητεία των εκλεγμένων στους συλλόγους
Ακόμη, προβλέπεται ότι για το δικηγόρο δε θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία για παραβάσεις πλημμελήματικού χαρακτήρα, ενώ, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι απαγορεύεται η σύλληψη δικηγόρου κατά τη διάρκεια της δίκης. Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων, καθορίζονται οι αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων (δικηγόρων τραπεζών, ΝΠΔΔ κ.λπ.), ενώ η θητεία των αιρετών οργάνων των δικηγορικών συλλόγων αυξάνεται από τα τρία έτη, που είναι σήμερα, στα τέσσερα. Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων μπορούν να υπηρετήσουν μέχρι δύο συνεχόμενες θητείες και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μέχρι τρεις. Τέλος, προβλέπεται η αναμόρφωση πλήρως του θεσμού του πειθαρχικού δικαίου, σε «μία αυστηρά δικαιοκρατική βάση», ενώ τα πειθαρχικά συμβούλια θα είναι ανεξάρτητα από τα διοικητικά συμβούλια των δικηγορικών συλλόγων.

agelioforos