30 Νοεμβρίου 2012

Ενέκρινε η γερμανική Βουλή το ελληνικό πακέτο

Η συζήτηση στη γερμανική Κάτω Βουλή, Bundestag, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Ελλάδας


Κατασκευή πλήρης ιστοσελίδας από την e64.gr μόνο με 80 ευρώ! Συμπεριλαμβάνει domain, hosting, SEO, mail για δυο έτη!
-->



 Τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ενέκρινε σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, η γερμανική κάτω Βουλή (Bundestag). Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, υπερψήφισαν τη συμφωνία, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης υπό τη Μέρκελ








 Από τους 584 βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα, οι 473 ψήφισαν υπέρ, 100 κατά και 11 απείχαν.

Η ψηφοφορία είχε θεωρηθεί σημαντική δοκιμασία για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον έλεγχό της επί της κεντροδεξιάς συμμαχίας της ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την αντίθεσή του στο «κούρεμα» του χρέους και διευκρίνισε ότι η βοήθεια συνδέεται με εφαρμογή των υποχρεώσεων από την πλευρά της Ελλάδας. «Κατά βάση αποφασίζουμε για την συνέχιση ή τη διακοπή της βοήθειας - με όλες τις συνέπειες τις οποίες θα είχε ένα τέτοιο βήμα για τους Έλληνες και την Ευρώπη», δήλωσε και επισήμανε ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο κανείς από το ευρώ και, επομένως, έχει να χάσει τα περισσότερα από ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης.

«Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως οδηγούσε και στη διάλυση της Ευρωζώνης», τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ακόμη ότι «ξεκινούν τα πρώτα βήματα προόδου, αλλά ο δρόμος για τους Έλληνες είναι ακόμη μακρύς» και προσέθεσε ότι «παραλείψεις δεκαετιών δεν μπορούν αναπληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια».

Αναφερόμενος στην έκθεση της τρόικας, ανέφερε ότι επισημαίνει ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις- και λόγω των εκλογών. «Η τρόικα διαπιστώνει ότι οι Έλληνες χρειάζονται δύο χρόνια παραπάνω για να πετύχουν τους στόχους και αυτό οδηγεί αναγκαστικά σε ένα χρηματοδοτικό κενό. Αυτό πρέπει τώρα να το καλύψουμε», δήλωσε και κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το σχέδιο.

Επαινώντας την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει πετύχει, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, στη μείωση του κατώτατου μισθού και στις περικοπές των δαπανών για την υγεία. «Όλα αυτά τα βήματα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν επιπλέον δισεκατομμύρια βοήθειας για την Αθήνα», υπογράμμισε.

Ελλάδα όπως... χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης

Ο κ. Σόιμπλε περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα με αναφορές στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης και έκανε λόγο για «πλασματική ευημερία». «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν περιγραφούν με συνηθισμένες λέξεις, όπως άνοδος ή κάθοδος. Πολύ περισσότερο, παρακολουθεί κάνεις την κατάρρευση μιας πλασματικής ευημερίας, η οποία χρηματοδοτείτο με δανεικά. Περισσότερο θα μπορούσε κάνεις να συγκρίνει τις εξελίξεις με την κατάσταση στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Για αυτό χρειάζονται οπωσδήποτε διαρθρωτικές αλλαγές», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν σήμερα οδηγούν στο ότι θα μπορέσει το πρόγραμμα βοήθειας να συνεχίσει να χρηματοδοτείται και στο ότι το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα θα μειωθεί.

«Οι Έλληνες όμως θα λάβουν αυτή τη βοήθεια, μόνον εάν εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους με συνέπεια βήμα προς βήμα. Δεν επιτρέπεται να δίνουμε λάθος κίνητρα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των προσπαθειών», προειδοποίησε και απέρριψε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Εάν θα διαγράφαμε χρέος, θα σήμαινε σίγουρα το λάθος κίνητρο για λιτότητα», τόνισε.