28 Νοεμβρίου 2012

Η αποθέωση της γυναίκας'Pirelli Calendar 2013



Στο Ρίο ντε Τζανέιρο η 40η εκδοχή του διάσημου ημερολογίου

Η παρουσίαση του ημερολογίου της  Pirelli αναμφίβολα είναι ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός. Τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας τόσο για τα μηνύματα που περνάει ανάλογα με τη θεματολογία του, όσο και για την καλλιτεχνική χροιά που έχει πάρει πλέον, το πιο διάσημο ημερολόγιο. Εϊναι πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένο πως το ημερολόγιο της Pirelli είναι Τέχνη.

Φέτος οι Ιταλοί θέλησαν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάλεσαν ουσιαστικά έναν φωτορεπόρτερ, θέλοντας να βγάλουν από το φακό του την ίδια τη ζωή. Πέρα από τα στημένα σκηνικά, τα ακριβά ρούχα (ή καλύτερα εσώρουχα) αλλά και το βαρύ μεϊκάπ. Ο Στιβ Μακ Κάρι είναι ο φωτογράφος που έχει απαθανατίσει μέσα από τα μάτια των ανθρώπων το δράμα που βίωναν στους πολέμους που έκαναν οι… Κυβερνήτες τους.

Είναι ο φωτογράφος που είχε αποτυπώσει το μεγάλο «γιατί» στο βλέμμα της μικρής Αφγανής όταν η χώρα της βομβαρδιζόταν από τους συμπατριώτες τους, τους Αμερικανούς.

Είναι ο Αμερικανός φωτογράφος που από κάποιους συμπατριώτες του χαρακτηρίστηκε ως προδότης και παράλληλα -από τους περισσότερους- αποθεώθηκε, γι’ αυτή τη φωτογραφία.

Ο Στιβ Μακ Κάρι είναι ένας Ειρηνιστής, που μπορεί να εκφράζεται με πολύ σκληρή γλώσσα για το κακό των πολέμων, μέσα από το φακό του.

Αυτός ο φωτογράφος λοιπόν στο ημερολόγιο της Pirelli για το 2013, έκανε το διαφορετικό. Δεν έγδυσε τα μοντέλα του, αλλά φωτογράφησε την ωραιότητα της γυναίκας, μέσα στο πολύχρωμο και πολλές φορές άγριο περιβάλλον μίας πόλης που πλέον αλλάζει. Αυτή η πόλη είναι το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Έτσι, οι επικίνδυνες φαβέλες έγιναν το φόντο για να αναδειχθεί η σεξουαλικότητα ενός ντυμένου, γυναικείου κορμιού. Το απρόσωπο εμπορικό λιμάνι πήρε χρώμα για να καταγραφεί την θετική ενέργεια μίας γυναίκας που ήδη μετράει μισό αιώνα ζωής της. Οι παλιές, ταλαιπωρημένες, γκρίζες γωνιές της πόλης, πήραν ζωή αφού πάνω τους ακούμπησε μία έγκυος γυναίκα (Αντριάνα Λίμα).

Και οι έντεκα γυναίκες που έλαβαν μέρος μέσα από το φακό του Στιβ Μακ Κάρι, έβγαλαν αυτό που κάποιοι  άλλοι για να το αποδώσουν πρέπει να ξεγυμνώσουν.

Το σίγουρο είναι πως η Pirelli για άλλη μία χρονιά με το ημερολόγιό της κατάφερε να κάνει τον κόσμο να μιλάει για ένα ανθρωπιστικό έργο τέχνης.

Πιστή στο ραντεβού της, η Pirelli, παρουσίασε την 40η εκδοχή του διάσημου ημερολογίου της στο εξωτικό Ρίο ντε Τζανέιρο, την πανέμορφη πόλης της Βραζιλίας, που τυγχάνει για 3η φορά να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους φωτογράφους (2005/Patrick Demarncelier, 2010/Terry Richardson).

Το Pirelli Calendar 2013, έχει εντελώς διαφορετικό κόνσεπτ από το περσινό (θυμίζουμε με τον Μario Sorrenti στην Κορσική, ένα ιδιαίτερα sexy ημερολόγιο), καθώς ο φωτογράφος του, ο διάσημος από τις φωτογραφήσεις του σε χώρες του τρίτου κόσμου και σε εμπόλεμες περιοχές, Steve Mc Curry, έβαλε το δικό του στίγμα. Ο Αμερικάνος φωτογράφος, επέλεξε σε αυτό το ημερολόγιο να αποδώσει έναν πιο ανθρωπιστικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα μοντέλα που έχει επιλέξει έχουν παρόμοιες δράσεις.

Αποκορύφωμα φυσικά οι φωτογραφίες της εγκύου Andriama Lima, μέσα από τις οποίες ο δημιουργός περνάει μηνύματα αναφορικά με τα παιδιά και την ξεχωριστή ομορφιά της μητρότητας. Οι εικόνες το Αμερικανού είναι ρεαλιστικές και σε χαρακτηριστικά τοπία του Ρίο, έχοντας κάνει αρκετά «κλικ» από την καθημερινή ζωή των Βραζιλιάνων, ακόμη και στις διάσημες «φαβέλες».

Και τα έντεκα λαμπερά κορίτσια του Pirelli Calendar 2013 είναι μοντέλα, καλλιτέχνες και τραγουδίστριες: Kyleigh Kuhn (Αμερικάνα, μοντέλο), Sonia Braga (Βραζιλιάνα, καλλιτέχνις), Isabeli Fontana (Βραζιλιάνα, μοντέλο, έχε ποζάρει άλλες πέντε φορές), Elisa Sendnaoui(Ιταλο-Αιγύπτια, καλλιτέχνης), Merisa Monte (Βραζιλιάνα, καλλιτέχνις), Petra Nemcova (Τσέχα, μοντέλο), Haana Ben Abdesslem (Τυνήσια, μοντέλο), Summer Rayke Oakes (Αμερικάνα, μοντέλο), Karlie Kloss(Αμερικανα, μοντέλο), Adriana Lima (Βραζιλιάνα, μοντέλο, έχει ποζάρει ακόμη μια φορά), Liya Kebede(Αιθιοπή, μοντέλο ) υπερθεματίζουν για τις ευαισθησίες τους χάρη στις οποίες ανέπτυξαν φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Βεβαίως, οι εμπειρίες και τα βιώματα του Mc Carry, έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτό το ημερολόγιο, που  κατά την προσωπική μας άποψη είναι από εκείνα που προβάλουν μέσα από μια καλλιτεχνική σκοπιά την κουλτούρα, τον πολιτισμό ενός λαού, αφήνοντας όμως πολλά μηνύματα και προβληματισμούς για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτός ήταν ο λόγος που ο αμερικάνος φωτογράφος επέλεξε το Ριο ντε Τζανέιρο, όπου συγκεντρώνονται διαφορετικές τάσεις και πολιτισμοί…

«Για μένα η φωτογραφία είναι  μια σημαντική πτυχή, που μπορεί να πει μεγάλες και μικρές ιστορίες της καθημερινής ζωής» δηλώνει  ο Mc Carry.

Φυσικά, στο μεγάλο event, στο οποίο οι προσκεκλημένοι κατέφθασαν από τις χώρες όλου του κόσμου (!), έγινε στην παραλία της Copa Cabana, στο Pier Maua, με τα φλας να στρέφονται στα πανέμορφα μοντέλα. Μπορείτε να απολαύσετε τις φωτογραφίες που ακολουθούν και μείνετε συντονισμένοι για ό,τι νεότερο.













protothema.gr