28 Νοεμβρίου 2012

«Ελληνική» επίθεση Spiegel στην Μέρκελ

Κατά μέτωπο επίθεση εξαπέλυσε σήμερα το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι οποίοι επιτείνουν την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα χωρίς να κάνουν λόγο για ένα νέο «κούρεμα» εξαιτίας των επερχόμενων γερμανικών βουλευτικών εκλογών το Φθινόπωρο του 2013.

Όπως επισημαίνει το άρθρο ο μοναδικός τρόπος για να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο είναι μέσω ενός κουρέματος στο οποίο θα συμμετέχουν οι πιστωτές της κυβέρνησης, πιστεύει το ΔΝΤ.

Στο ίδιο σενάριο επενδύουν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμώντας ότι μια μερική τουλάχιστον διαγραφή του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη διαφορετικά η Ελλάδα θα βυθιστεί σε μεγαλύτερη ύφεση και έτσι θα ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος.

Ένα τέτοιο βήμα θα έδινε στην Ελλάδα νέα ώθηση κάνοντάς την πιο ανταγωνιστική στις αγορές. Όμως, σύμφωνα με το «Spiegel», οι πραγματικοί αριθμοί συχνά λείπουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Όπως τονίζει το άρθρο, «Ο Σόιμπλε το γνωρίζει αυτό», ωστόσο, προβάλει επιχειρήματα περί του αντιθέτου που δεν ευσταθούν.

«Η Γερμανία έχει συνηθίσει να γίνεται το δικό της στην ευρωζώνη. Όμως πλέον αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιδράσεις. Οι ανώτατοι εκπρόσωποι της Τρόικας Γιοργκ Ασμουσεν από την ΕΚΤ, Τόμας Βίζερ από το Euro Working Group και Πόουλ Τόμπσον από το ΔΝΤ ζητούν κούρεμα του χρέους. Στόχος τους είναι το 2020  να μειωθεί το επίπεδο του ελληνικού χρέους από το 144% του ΑΕΠ, στο οποίο θα φθάσει χωρίς κούρεμα, στο 70%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πιστώτριες χώρες πρέπει να ξεχάσουν τα μισά λεφτά τους». αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.

Οι αντιδράσεις των Γερμανών φέρνουν όμως σε δύσκολη θέση την επικεφαλή του ΔΝΤ  Κριστίν Λαγκάρντ και αυτό γιατί όπως σχολιάζει το περιοδικό «αν διαγραφεί μέρος του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανία θα πρέπει να ξεγράψει δισεκατομμύρια που έδωσε σε δάνεια για τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κρίση θα κοστίσει χρήματα στους γερμανούς φορολογούμενους, πράγμα που η Ανγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα ήθελαν να αποφύγουν σε προεκλογική περίοδο».

Η Λαγκάρντ δήλωσε πρόθυμη να δοθεί στην Αθήνα παράταση  με αντάλλαγμα, τη δραστική μείωση των επιτοκίων που χρεώνουν οι χώρες της ευρωζώνης στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα. Αν και αρχικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε συμφωνήσει ξαφνικά άλλαξε γνώμη ενώ «Εν τω μεταξύ, είχε μιλήσει με τη Μέρκελ που ανησυχούσε για τους εταίρους της στην κυβέρνηση συνασπισμού που είναι αρνητικοί προς τη διάσωση της Ελλάδας», γράφει το «Spiegel».

Το γερμανικό περιοδικό θεωρεί εγκληματική την καθυστέρηση μιας αναπόφευκτης χρεοκοπίας σε μια ιδιωτική οικονομία αλλά η Μέρκελ και ο Σόιμπλε είναι αποφασισμένοι να κάνουν ακριβώς αυτό, επειδή προτεραιότητά τους είναι οι επικείμενες εκλογές.


 axiaplus.gr