22 Μαρτίου 2013

Ώρα της Γης 2013

Η Ώρα της Γης 2013 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου, από τις 20.30 έως τις 21.30, σε όλο το κόσμο. Θα είναι μία ώρα απόλυτο σκοτάδι, αν ανταποκριθεί ο κόσμος στο κάλεσμα για κατέβασμα του διακόπτη ρεύματος. 





Τη δράση διοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Στην Ελλάδα το σύνθημα είναι «Θα το κάνω, αν το κάνεις» και καλεί όλους τους πολίτες να πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους, να χαρίσουν ένα αντικείμενο που δε χρειάζονται ή να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ποδήλατο ή τα πόδια για τις μετακινήσεις τους.

Ήδη, ολόκληροι δήμοι έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν ενημερώσει τους δημότες τους για την ωριαία διακοπή του Σαββάτου, όπως οι δήμοι Χερσονήσου Κρήτης, Λάρνακας, Λευκωσίας, Καλαμπάκας, Θηβών, Φολεγάνδρου, Βριλησσίων, Δυτικής Αχαΐας, Μεταμόρφωσης, Ξάνθης, Λιβαδιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Λαμίας, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Παλαιού Φαλήρου, Σαλαμίνας, Γαλατσίου, Λίμνης Πλαστήρα, Πεντέλης, Σπάρτης, Σκύδρας, Νάουσας,  ενώ δεκάδες δήμοι προχωρούν σε εναλλακτικές πρωτοβουλίες, όπως δημιουργία λαχανόκηπων, θέσεων στάθμευσης οχημάτων, ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων κλπ.

Παράλληλα, μνημεία παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, «κατεβάζουν τον διακόπτη» το Σάββατο, θέτοντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της μεγαλύτερης συμμετοχικής εκστρατείας για την προστασία του πλανήτη και την καλύτερη ζωή όλων μας.