22 Μαρτίου 2013

Παιδικές φοβίες και ανασφάλειες

Το παιδί είναι πολύ φυσιολογικό να αναπτύξει κάποιους φόβους γιατί ακόμα με το μικρό του μυαλουδάκι δεν μπορεί να επεξεργαστεί κάποια πράγματα. Οι φόβοι, όμως, αυτοί όσο το παιδί μεγαλώνει και ωριμάζει, υποχωρούν. Όταν δεν υποχωρούν, αλλά επιμένουν και σε μεγαλύτερη ηλικία τότε αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του παιδιού, την σχολική του απόδοση και την κοινωνικοποίησή του. Σ’ αυτό το σημείο οι φόβοι έχουν εξελιχθεί σε φοβίες για συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση.

Βασικοί παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία φόβων είναι: προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες, το άγνωστο, η αναπτυξιακή ηλικία, γονεϊκά πρότυπα, διαπαιδαγώγηση και το οικογενειακό κλίμα. Μερικοί τρόποι αναγνώρισης φόβων από τους γονείς είναι: πόνος στην κοιλιά, εφίδρωση, νυχτερινή ενούρηση, ξαφνικά κλάματα, τρομακτικά όνειρα, συνεχής προσκόλλήση στους γονείς.

Πώς μπορούν, όμως, οι γονείς να προλάβουν ή να αντιμετωπίσου τους φόβους των παιδιών τους;

1. Ακούτε και παρατηρείτε προσεκτικά το παιδί σας και την συμπεριφορά του , γιατί κάποιο μήνυμα ίσως πάρετε.

2. Δείχνετε κατανόηση στους φόβους του παιδιού σας. Πολλές φορές κάποιοι γονείς αντιδρούν απότομα στους φόβους των παιδιών τους.

3. Διατηρείτε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον.

4. Ελέγχετε τα προγράμματα που παρακολουθεί στην τηλεόραση. Οι ειδήσεις και διάφορες σειρές που περιέχουν σκηνές βίας δεν είναι κατάλληλα για παιδιά σχολικής ηλικίας.

5. Μην το πιέζετε να ξεπεράσει τους φόβους του. Το παιδί χρειάζεται το χώρο του και τον χρόνο του για να ξεπεράσει κάποιους από τους φόβους του.

6. Διαβάστε βιβλία γύρω από το θέμα που φοβάται.

7. Καθησυχάζετε τα παιδιά και προσπαθείτε να τα κάνετε να νοιώσουν καλύτερα.

8. Ζητήστε βοήθεια από τον δάσκαλο ή την δασκάλα, αν δεν μπορείτε να βοηθήστε μόνοι σας το παιδί.

9. Μην διστάσετε, ν’ απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό επιστήμονα, ψυχολόγο, ο οποίος λόγω της εμπειρίας και της ειδικής γνώσης μπορεί να δώσει άμεσα λύσεις.

Μπορείτε να μοιραστείτε χρήσιμες πληροφορίες, συναισθήματα και σκέψεις με τα παιδιά σας διαβάζοντας ένα βιβλίο σχετικό με παιδικές φοβίες κι ανασφάλειες: Μιά φορά κι έναν καιρό Φοβόμουν έναν δράκο, Γιούλη Μιγγείρου, εκδόσεις Ψυχογιός.

 healthpress