26 Μαρτίου 2013

Το κυπριακό δράμα ανάβει φωτιές και στην Αθήνα



«Ασπίδα» προστασίας του Μαξίμου στον Στουρνάρα για τους χειρισμούς στο Eurogroup και κατά μέτωπο επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το κυπριακό. Πως εμπλέκει τον Καραμανλή στην αντιπαράθεση ο Καμμένος.

Πριν στεγνώσει το μελάνι της οδυνηρής συμφωνίας για την Λευκωσία στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα η τρικομματική κυβέρνηση χαράσσει στρατηγική σύγκρουσης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών για την Κύπρο.

Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και στην ανάγκη να υπάρξει ομαλή μετάβαση των τριών τραπεζών (Λαϊκή, Κύπρου, Ελληνική) στην τράπεζα Πειραιώς οι επιτελείς του Μαξίμου με τις τελευταίες κινήσεις τους καθιστούν σαφές ότι θα επενδύσουν πολλά στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Κουμουνδούρου με το «δίδαγμα της Λευκωσίας».

Ο Γιάννης Στουρνάρας με εντολή του πρωθυπουργού ενημερώνει το μεσημέρι (14:00) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και αργότερα τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή για τα όσα έγιναν τις προηγούμενες ώρες στις Βρυξέλλες. Το Μαξίμου έχει ήδη υψώσει μια «ασπίδα» προστασίας γύρω από τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικά στελέχη έκαναν ένα βήμα παραπάνω χθες και χαρακτηρίζοντας τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο ως «κωμικοτραγικό πολιτικό δίδυμο» καλούν τα δύο κόμματα να απαντήσουν ποια θέση θα έπαιρναν αν θα ήταν στη θέση του κ. Στουρνάρα. «Θα μπλόκαραν την απόφαση που ψήφισε η ίδια η Κύπρος, οδηγώντας τη μαρτυρική Μεγαλόνησο στην καταστροφική χρεωκοπία» αναφέρουν χαρακτηριστικά ενώ καλούν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να απαντήσουν εάν θα επέλεγαν το «όχι» σε περίπτωση που ήταν στη θέση του Νίκου Αναστασιάδη στο Eurogroup οδηγώντας έτσι τη χώρα σε άτακτη χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Στο Μαξίμου αναμένεται ότι θα κάνουν «σημαία» τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του τελευταίου Eurogroup από την οποία εκτιμούν ότι προκύπτει «πανικός και ημιμάθεια» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν πως καλούνται να υποστηρίξουν μία απόφαση που ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης έχει χαρακτηρίσει «οδυνηρή» και ο Κάρολος Παπούλιας «μη ανεκτή και επιλεκτική».

Ενώ τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης ανοιχτά έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τη λογική που κινήθηκε το Eurogroup χωρίς ωστόσο να έχουν περιθώριο άλλης επιλογής, παρά να στηρίξουν τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κινήσεις του τον οποίο ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάλει στο στόχαστρό τους μετά την τελευταία απόφαση των Βρυξελλών.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προπαιτουμένων που έχει θέσει η τρόικα για την Αθήνα, ενόψει του νέου ραντεβού στις αρχές Απριλίου. Το «δίδαγμα της Λευκωσίας» προκάλεσε σοκ στην Αθήνα κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο μπήκαν ωμά τα διλήμματα στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, ενώ η χθεσινοβραδινή δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ για το «πρότυπο λύσης στις τραπεζικές διαφορές» παρά την προσπάθεια που έκανε αργότερα να την μαζέψει λόγω της αναταραχής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυρίως του νότου, αναμένεται ότι θα δώσει επιπλέον επιχειρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο είναι μόνον η αρχή και το μοντέλο αυτό ίσως ακολουθηθεί και σε άλλες οικονομίες υπό μνημόνιο.

Ο Καμμένος επικαλείται τον… Καραμανλή

Αργά το βράδυ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αρχικά μέσω του twitter και αργότερα με επίσημη ανακοίνωση του κόμματός του, απάντησε στα ερωτήματα που έβαλαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του από την κυβέρνηση «βάζοντας» μέσα στην αντιπαράθεση τον… Κώστα Καραμανλή και το σχέδιο Ανάν λίγες μόνον ημέρες μετά το πολιτικό φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τον ιδρυτή της ΝΔ και όχι μόνον:

«Επειδή ο εκπρόσωπος της συνιστώσας της κ. Μέρκελ, κ. Σίμος Κεδίκογλου, αναρωτιέται τι θα κάναμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, του απαντάμε ότι θα λέγαμε «όχι», όπως είχε πράξει η τότε ελληνική κυβέρνηση και ο πρώην αρχηγός του Κώστας Καραμανλής, τόσο στο σχέδιο Ανάν, όσο και με το βέτο στο Βουκουρέστι για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

real.gr