22 Μαρτίου 2013

Η άσκηση γυμνάζει και τον εγκέφαλο



Η τακτική άσκηση κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μετά την ενηλικίωση.
Ερευνητές του King's College London διαπίστωσαν ότι όσοι γυμνάζονται συστηματικά πριν την ενηλικίωση βοηθούν σημαντικά τον εγκέφαλό τους να διατηρεί τις ικανότητές του και να παρουσιάσει καλύτερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικών ικανοτήτων όταν ενηλικιώνονται και κυρίως μετά τα 50 τους χρόνια.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 9.000 άτομα, τα οποία όταν έφτασαν την ηλικία των 50 ετών έκαναν συγκεκριμένα τεστ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Medicine, εκείνοι που παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις ήταν όσοι είχαν δηλώσει ότι γυμνάζονταν τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι ακόμη και τα άτομα που γυμνάζονται μία φορά την εβδομάδα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση εγκεφαλικά από ό,τι εκείνοι που δεν γυμνάζονται καθόλου, γι' αυτό και επιμένουν ότι η άσκηση είναι απαραίτητη, ακόμη και όταν γίνεται περιορισμένα.
Παλαιότερη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στον Καναδά είχε καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, ενώ άλλη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Medicine and Science in Sports and Exercise έδειξε ότι η καθημερινή άσκηση συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου από τη συρρίκνωση, η οποία επέρχεται με το πέρασμα των χρόνων.
Οι επιστήμονες διευκρίνισαν επίσης ότι η γυμναστική δεν περιλαμβάνει μόνο τα γνωστά αθλήματα και τις ασκήσεις με βάρη, αλλά και το έντονο περπάτημα, τις βόλτες με τον σκύλο, το κολύμπι, τη μετακίνηση με ποδήλατο κτλ.