13 Μαρτίου 2013

Ορειβατικό σκι: Αφήνουν τις Άλπεις και έρχονται στον Όλυμπο



    Την ερχόμενη Κυριακή, 17 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στον Όλυμπο αγώνας ορειβατικού σκι με την συμμετοχή πολλών ξένων αθλητών από την Αυστρία, την Ιταλία την Γερμανία και αλλού. Η περιοχή του Ολύμπου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως από την Ομοσπονδία Ορειβατικού Σκι ως εξαιρετικό πεδίο άθλησης που μπορεί να συνδυαστεί με τουρισμό.


Αντίστοιχος αγώνας είχε πραγματοποιηθεί και πέρυσι, παρουσία Αυστριακού παρατηρητή ο οποίος πιστοποίησε το περιβάλλον και έδωσε το πράσινο φως για διεθνώς αναγνωρισμένους αγώνες εκεί.

Ο Γιώργος Τριαντάφυλλου, πρόεδρος του Χιονοδρομικού Συλλόγου Ελασσόνας, είχε δηλώσει μετά τον περσινό αγώνα, στον οποίο είχαν συμμετάσχει τουρίστες από την Ιταλία, την Αυστρία και την Γερμανία ότι «είναι σημαντικό να έρχονται ξένοι αθλητές στην περιοχή μας γιατί γίνονται η ζωντανή διαφήμιση για τη περιοχή. Μένουν έκπληκτοι με τη  φυσική ομορφιά του βουνού και δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν ξανά το καλοκαίρι. Οι διεθνείς αγώνες ορειβατικού σκι που θα γίνουν στις 17-03-2013 αποτελούν ακόμη μια ευκαιρία για την προβολή του βουνού».

«Πλέον ο αγώνας στον Όλυμπο είναι καταχωρημένος στο ημερολόγιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας», αναφέρει στο tvxs.gr ο περιφερειακός σύμβουλος, Θανάσης Παιδής, που συμπληρώνει ότι «την προηγούμενη εβδομάδα είχαν επισκεφθεί την περιοχή της Ελασσόνας λάτρεις του σπορ, οι οποίοι έγραψαν τα καλύτερα στα σχετικά φόρουμ».

Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την τοποθεσία «Δροσσοπούλες» κοντά σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο ορειβατικού σκι του στρατού το Σάββατο το πρωί, ενώ μετά την λήξη του θα γίνει προβολή ταινίας για το «βουνό των θεών». Στον φετινό αγώνα υπάρχουν 50 ελληνικές συμμετοχές από όλη την επικράτεια και 30 από ξένες χώρες.

Οι δράσεις στην περιοχή, όπως ο προγραμματισμένος αγώνας της Κυριακής, προωθούν τον τουρισμό σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο. «Στην περιοχή της Ελασσόνας, η οποία έχει αρκετά ξενοδοχεία με 150 κρεβάτια το καθένα, υπάρχει πληρότητα 100% για αυτό το τριήμερο», αναφέρει ο ίδιος.

«Το κεφάλαιο Όλυμπος πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, και να συνδυαστεί η μυθολογία και η ιστορία του με τον άλλο σημαντικό παράγοντα της περιοχής, την γεωργία και την ζωοτροφία – τα τοπικά προϊόντα δηλαδή», σχολιάζει ο κ. Παιδής, επισημαίνοντας ότι η προσέλκυση τουριστών θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της περιοχής από την κρίση.