28 Μαρτίου 2013

Συνθήκες ασφυξίας για τα νοσοκομεία της ΘεσσαλονίκηςΣε κινητοποιήσεις προχωρούν από την ερχόμενη Τρίτη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες «ασφυξίας» που επικρατούν σ' αυτά.

Όπως τόνισαν, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης και οι πρόεδροι των εργασιακών σωματείων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης οι προϋπολογισμοί, οι συγχωνεύσεις, οι αποχωρήσεις προσωπικού, οι ελλείψεις και «η διαγραφή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των ταμείων ως τις 31.12.2011 προς τα νοσοκομεία (ν. 4132/13)», έχουν δημιουργήσει «συνθήκες υπολειτουργίας» και "ασφυξίας" με ορατό τον κίνδυνο «μετά το καλοκαίρι» να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι το «Ιπποκράτειο» έχει το 1/3 του προϋπολογισμού του «Ευαγγελισμού», παρότι διαθέτουν τις ίδιες κλίνες, ενώ «ένα 40% των ασθενών τις ημέρες εφημερίας του, αποχωρούν χωρίς να εξεταστούν, λόγω αναμονής».

«Το «Γ. Γεννηματάς» χρωστά προς τρίτους 8 εκ. και του χρωστούν 20 εκ. Είναι «μύθος» τα υπερχρεωμένα νοσοκομεία, που συντηρείται επειδή τα ταμεία και το κράτος δεν καταβάλουν τις οφειλές τους» τόνισε ο κ. Κετικίδης.

«Το «Παπαγεωργίου» χρωστά 70 εκ. του χρωστούν 171 εκ. και την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα πληρωθεί το προσωπικό στο τέλος του μήνα, γιατί το κράτος δεν καλύπτει την εισφορά του» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ, Παναγιώτης Τουχτίδης.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν επίσης, διαφυγή πόρων προς ιδιωτικές υπηρεσίες αντί προσλήψεων (γραμμή ραντεβού «1535», καθαριότητα, φύλαξη), ελλείψεις σε ιατρικό και υγειονομικό υλικό και «αύξηση της συμμετοχής των ασθενών σε εξετάσεις και φάρμακα», με αποτέλεσμα "την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνσή τους και την αναγκαστική εξώθησή τους προς ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας".


agelioforos