22 Μαρτίου 2013

Η Σκοτία αποφασίζει εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία

Στις 18 Σεπτεμβρίου θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι στη Σκοτία για τοδημοψήφισμα που αφορά την αμφιλεγόμενη πρόταση για ανεξαρτησία από τη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Σκοτσέζος πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ, υπό τις επευφημίες των βουλευτών του τοπικού Κοινοβουλίου του Χόλιρουντ.
«Έχω την τιμή να ανακοινώσω ότι την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 θα διοργανώσουμε δημοψήφισμα για τη Σκοτία, μία ημέρα που μέλλει να είναι ιστορική για τους κατοίκους, οι οποίοι θα αποφασίσουν για το μέλλον της Σκοτίας», διατράνωσε ο Σάλμοντ.
Το ερώτημα που θα τεθεί στα 5 εκατ. των κατοίκων που θα προσέλθουν στις κάλπες θα είναι «η Σκοτία θα πρέπει να γίνει μία ανεξάρτητη χώρα;»
Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας —οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες— έχουν ανακοινώσει πως θα οργανώσουν προεκλογική εκστρατεία στη Σκοτία επικεντρωμένη στο όχι στην ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ένα τρίτο των Σκοτσέζων τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, έπειτα από 300 και πλέον χρόνια από την προσάρτηση της χώρας στο βρετανικό στέμμα.