20 Μαρτίου 2013

CNBC: Πώς μπορεί να εκδικηθεί η Ρωσία για την Κύπρο

Έχει επενδύσει και καταθέσει δισεκατομμύρια δολάρια

Καμία ευθύνη δεν φέρει η Γερμανία για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει. Όπως σχολιάζουν όμως αναλυτές στο CNBC η Ρωσία μπορεί να εκδικηθεί για την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επενδύσει και καταθέσει στο νησί, στερώντας από την Γερμανία την παροχή ενέργειας.
Η ρωσική πλευρά έχει ήδη καταδικάσει την πρόταση για “κούρεμα” των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να την αποκαλεί “άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη” και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να δηλώνει ότι “ειλικρινά μοιάζει με κατάσχεση ξένων χρημάτων”.

Ο καθηγητής Οικονομίας στο University of Western Sydney, Στηβ Κην, σχολίασε στο CNBC ότι η Ρωσία θα μπορούσε να “εκδικηθεί” για την επίθεση εναντίον των πολιτών και των χρημάτων της.

«Αν μπουν στο στόχαστρο οι Ρώσοι, ο Πρόεδρος Putin που έχει την φήμη του ισχυρού άνδρα, γιατί να μην αποφασίσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Γερμανία; Αν θέλεις να επιτεθείς στο ξέπλυμα χρήματος, δεν πρέπει να δημιουργείς παράπλευρες απώλειες στους απλούς Κύπριους πολίτες για χάρη της εκστρατείας εναντίον των Ρώσων ολιγαρχών. Καλύτερα να κηρύξεις εκστρατεία καταπολέμησης, αντί να το κάνεις ύπουλα», δήλωσε.

«Πρόκειται για εκρηκτική πολιτική κατάσταση», σχολιάζει ο Nick Spiro, επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy στο CNBC. "Είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει ποτέ να πατηθεί. Αυτή η συμφωνία διάσωσης έχει παντού επάνω της τα αποτυπώματα της Γερμανίας”.