17 Μαρτίου 2013

Windows 8: ο δρόμος ως το 2014



 εξετάσαμε τη μέχρι τώρα πορεία τους, τους παράγοντες που την επηρέασαν και την επηρεάζουν - όπως τις συσκευές που στηρίζονται σε αυτά και τις εφαρμογές που καλούνται να τα αναδείξουν - καθώς και τα πράγματα που μπορεί να κάνει η Microsoft για να βελτιώσει το νέο της λειτουργικό βραχυπρόθεσμα. Για ένα προϊόν τόσο σημαντικό, ωστόσο, σημασία δεν έχουν οι... επόμενοι μήνες μόνο. Έχει ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας και ο μακροπρόθεσμος, με την έννοια του πώς αυτό το προϊόν θα ετοιμάσει το δρόμο του διαδόχου του (σαν να χρειαζόταν να το συζητήσουμε πως θα υπάρξει τέτοιος!). Τί γνωρίζουμε και τί περιμένουμε για τα Windows 8 μέχρι το 2014, λοιπόν;

Θα ξεκινήσουμε από αυτό που... δεν περιμένουμε - και δεν θα έπρεπε να περιμένουμε , που ενδεχομένως σκέφτονται αν θα μεταβούν ή όχι σε νέο PC ή tablet με Windows 8. Δεν περιμένουμε το περίφημο... Service Pack 1. Όσοι και όσες έχουν παρακολουθήσει την πορεία των Windows τα περασμένα χρόνια, είναι σαφώς εξοικειωμένοι με το μηχανισμό που παλαιότερα αξιοποιούσε η Microsoft για να διορθώνει "με τη μία" τα όποια προβλήματα εμφανίζονταν κατά την αρχική περίοδο εμφάνισης νέας έκδοσης στην αγορά. Από τα Windows 7 κιόλας η αμερικανική εταιρεία είχε αρχίσει να απομακρύνεται από αυτήν την πρακτική και στα Windows 8 δεδηλωμένα δεν θα την ακολουθήσει. Και επίσημα δεν θα υπάρξει Service Pack 1 γι' αυτά.

Αυτό που θα υπάρξει είναι αυτό που... γίνεται ήδη: μικρότερες, τακτικές αναβαθμίσεις σε όλα τα υποσυστήματα των Windows 8 (όχι μόνο οι ενημερώσεις ασφαλείας δηλαδή), καθώς και βαθμιαίες mini-αναβαθμίσεις σε όλες τις εφαρμογές που είναι εξ αρχής εγκατεστημένες στο λειτουργικό (τόσο στη μορφή desktop τους όσο και στην "Metro" τους). Από τον Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε δει πολλές τέτοιες αναβαθμίσεις, με την πλειοψηφία τους μάλιστα να μην απαιτεί την, ενοχλητική άλλοτε, επανεκκίνηση. Αναμένουμε ότι τα updates θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της πορείας των Windows 8, με αυτή τη μορφή - δεν υπάρχει λοιπόν κανενός είδους... "ορόσημο" τύπου "Service Pack" γι' αυτά. Και, μεταξύ μας, δεν έπρεπε να υπάρχει ούτως ή άλλως.


πηγή