3 Απριλίου 2013

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ολοκληρώθηκε πριν από λίγο (βράδυ Τρίτης 2 Απριλίου) η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2012. Η ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «J.A.C.E.» ήταν ο νικητής σε ότι αφορά τον αριθμό των βραβείων, μιας που μάζεψε έξι, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη. Η ταινία «Η κόρη», όμως, του Θάνου Αναστόπουλου πήρε τρία πολύ σημαντικά βραβεία ενώ το σημαντικότερο βραβείο όλων, εκείνο της καλύτερης ταινίας, κέρδισε η ταινία του Έκτορα Λυγίζου «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού». Να σημειώσουμε πως η ταινία του Αναστόπουλου δεν προβλήθηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε εμπορικά μόνο στην Αθήνα και ουσιαστικά δεν την έχει δει κανείς εδώ πάνω (εκτός από ορισμένους επαγγελματίες του χώρου) ενώ η ταινία του Λυγίζου προβλήθηκε μεν στο φεστιβάλ αλλά δεν έχει προβληθεί ακόμα εμπορικά ούτε στην Αθήνα ούτε στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, η ταινία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους?» που παίζεται στις αίθουσες (από την Πέμπτη και στη Θεσσαλονίκη) θα διεκδικήσει τα δικά της βραβεία από την Ακαδημία... του χρόνου! Ολίγον τι τραγέλαφος και σίγουρα η Ακαδημία πρέπει να τσεκάρει λίγο τόσο τους κανόνες του παιχνιδιού όσο και να «ανοίξει» το καταστατικό της και να χωρέσει περισσότερους ανθρώπους ώστε τα βραβεία να είναι πιο αντιπροσωπευτικά.

Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν η Βάσω Καβαλιεράτου και ο Μάκης Παπαδημητρίου, το απαραίτητο γκλάμουρ έδωσαν η Ζωή Λάσκαρη (που τιμήθηκε με το βραβείο για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο) και ο Γιώργος Χωραφάς (που πήρε το τιμητικό βραβείο NOVA για Έλληνα καλλιτέχνη που τιμά τον κινηματογράφο στο εξωτερικό), το βραβείο καλύτερης ταινίας το απένειμαν τα κορίτσια της Εθνικής Ομάδας Πόλο (!) και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Συνολικά τα βραβεία που δόθηκαν ήταν τα εξής:
«J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (6 βραβεία): β' ανδρικού ρόλου (Ιερώνυμος Καλετσάνος), β' γυναικείου ρόλου (Κόρα Καρβούνη), μοντάζ (εξ ημισείας με το «Αν...»), μακιγιάζ, ενδυματολογίας και σκηνογραφίας
«Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου (3 βραβεία): καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και α' ανδρικού ρόλου (για τον Γιάννη Παπαδόπουλο)
«Η κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου (3 βραβεία): σκηνοθεσίας, σεναρίου και φωτογραφίας
«Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (2 βραβεία): μοντάζ «εξ ημισείας με το «J.A.C.E.») και ήχου
«Ημερολόγια αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη (2 βραβεία): ντοκιμαντέρ και βραβείο «Λουκία Ρικάκη» για ντοκιμαντέρ
«Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη (1 βραβείο): α' γυναικείου ρόλου (για την Αμαλία Μουτούση)
«Δεμένη κόκκινη κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους (1 βραβείο): εφέ και κινηματογραφικής καινοτομίας
«Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση (1 βραβείο): μουσικής
«Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία (1 βραβείο): μικρού μήκους

agelioforos.gr