17 Δεκεμβρίου 2011

Μηλόπιτα της Νάντιας

Τι χρειαζόμαστε:


   * 5-6 Μήλα ανάλογα το μέγεθος

    * Αρκετή κανέλα

    * 3/4 ποτήρι ζάχαρη

    * 150 γρ βούτυρο φυτικό

    * 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
    * λίγο κονιάκ


Για το παντεσπάνι


    * 4 αυγά χωρισμένα
    * 1 ποτήρι αλεύρι
    * 1 ποτήρι ζάχαρη
    * 10 γρ μπέικιν πάουντερ


εκτέλεση :

- Πλένουμε, καθαρίζουμε τη φλούδα από τα μήλα και αφαιρούμε τα κουκούτσια εσωτερικά δίχως να κόψουμε στη μέση τα μήλα. ΄Επειτα κόβουμε σε φέτες.
(Οι φέτες των μήλων θα πρέπει να έχουν πάχος τουλάχιστον 1 εκ. για να μην λιώσουν στο ψήσιμο.)

 -Παίρνουμε το ξύσμα και το χυμό από ένα λεμόνι.
-Βουτάμε τις φέτες στο χυμό λεμονιού και βουτυρώνουμε ένα ταψί 25x35 περίπου.

-Τοποθετούμε τις φέτες στο ταψί και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού που περίσεψε.
-Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κοματάκια τα βάζουμε πάνω από τα μήλα και ψήνουμε στους 180c για μισή ώρα περίπου.

-Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι το ανακατεύουμε με τα αυγά και τέλος ενώνουμε με την μαρέγκα.

-Τα μήλα έχουν ψηθεί όταν μπορούμε εύκολα να τα τρηπήσουμε με ένα πηρούνι.

-Ρίχνουμε το υλικό μας πάνω από τα ψημένα μήλα.
-Ψήνουμε για περίπου 25΄ (Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα).
-Όταν το γλυκό μας κρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα ή σε ένα μεγαλύτερο ταψί.


γράφει η nantia ps