16 Μαρτίου 2012

Δίπλες στο πι και φι!

Προετοιμασία:30 λεπτά

Ψήσιμο:30 λεπτά

Υλικά

½ κιλό φύλλο κρούστας ή φύλλο  Βηρυτού

1 φλιτζάνι σουσάμι καβουρντισμένο

2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

500 γραμμάρια ζάχαρη

500 γρ. νερό

1 μπαστουνάκι κανέλα

4-5 καρφάκια γαρίφαλο

½ λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

Για το πασπάλισμα

½ φλιτζάνι αμύγδαλο ασπρισμένο και ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι καρύδι ασπρισμένο και ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Στρώνουμε ένα φύλλο στο πάγκο εργασίας ,πασπαλίζουμε με σουσάμι και πάνω στρώνουμε δεύτερο φύλλο κρούστας. Σουρώνουμε τα δυο φύλλα έχοντας μπροστά μας το πιο στενό μέρος. Κόβουμε σε 5 ίσα μέρη δημιουργώντας 5 δίπλες. Σε ταψί φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα και πάνω βάζουμε τις δίπλες. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γεμίσουμε το ταψί μας με δίπλες. Καίμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε από ένα κουταλάκι καυτό ελαιόλαδο πάνω στις δίπλες. Ψήνουμε σε αερόθερμο φούρνο για 25 με 30 λεπτά στους 180 βαθμούς στο μεσαίο ράφι του φούρνου.

Εν τω μεταξύ βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν. Φροντίζουμε το μέλι να το προσθέσουμε τα τελευταία λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο οι δίπλες και περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε τις δίπλες μέσα στο σιρόπι για 15 λεπτά και μετά τις μεταφέρουμε σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα αμύγδαλα, καρύδια και σουσάμι.