13 Μαρτίου 2012

Κυβερνητικό «παρών» στις παρελάσεις

Πολιτικό μήνυμα κατά των φαινομένων βίας και ανομίας που εκδηλώνονται σε τελετές και δημόσιες συγκεντρώσεις θέλει να στείλει η κυβέρνηση με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου και εν όψει της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.

Το θέμα απασχόλησε ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η οποία συνεκλήθη για να εξετάσει την κατάσταση, υπό το φως της εμπειρίας από τα έκτροπα που είχαν σημειωθεί την 28η Οκτωβρίου και τα όσα έγιναν πρόσφατα στη Ρόδο. Μάλιστα, σε πολιτικούς κύκλους είχε κυκλοφορήσει και η άποψη ότι ενδεχομένως να ήταν σκόπιμο να ματαιωθούν οι επετειακές εκδηλώσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Α. Γιαννίτσης, Εθν. Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης, Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου, Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και οι υπουργοί Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλος και Π. Καψής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν ετέθη θέμα να ανασταλούν οι εκδηλώσεις. Ομόφωνα συμφωνήθηκε ότι η παρουσία της κυβέρνησης και των αρχών σε αυτές θα πρέπει να είναι τόσο ισχυρή όσο τα προηγούμενα χρόνια, αν όχι και ισχυρότερη, και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ένα ενωτικό πλαίσιο εορτασμού της εθνικής επετείου. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα, πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας, να παραστεί και ο πρωθυπουργός.

Το πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι ότι η δημοκρατία λειτουργεί, ότι υπάρχει κράτος και ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για παραβιάσεις του νόμου, ενώ θα επιδιώξει να απομονώσει πολιτικά τα εξτρεμιστικά στοιχεία, ώστε να αποθαρρύνει και τους πολίτες οι οποίοι θα σκέφτονταν να ακολουθήσουν σε επεισόδια και προπηλακισμούς. Ετσι, η αστυνομία θα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και θα εκπονήσει ειδικά σχέδια για την εθνική επέτειο. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να θέσει την κοινωνία σε εγρήγορση κατά της βίας και της ανομίας: «Πολιτικές δυνάμεις, ΜΜΕ, εκπαιδευτικός κόσμος και κοινωνικοί φορείς πρέπει να συμβάλουν στην προστασία των πολιτών και των δημόσιων αγαθών, καθώς και στην αποτροπή πράξεων που πλήττουν τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, αποδοκιμάζοντας και απομονώνοντας όσους τις διαπράττουν», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ώς την εθνική επέτειο θα υπάρξει μία επικοινωνιακή προσπάθεια ώστε να απομονωθούν τα φαινόμενα βίας και ανομίας. Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, σημειώθηκε χθες μια σημαντική εξέλιξη, καθώς το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απέρριψε πρόταση η οποία είχε υποβληθεί από μέλη παρατάξεων προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά «να συνδεθούν τα μηνύματα της Επανάστασης του ’21 με τη σημερινή πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας». Υπενθυμίζεται ότι πριν από την 28η Οκτωβρίου η ΟΛΜΕ είχε υιοθετήσει αντίστοιχη πρόταση, για τη σύνδεση των μηνυμάτων του ΟΧΙ με την πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας και είχε επιδείξει σκληρή στάση στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

kathimerini.gr