30 Νοεμβρίου 2012

Δεν θα πετύχει η επαναγορά ομολόγων

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πετύχει η επαναγορά των ομολόγων. Μία τέτοια εθελοντική αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων δεν πρόκειται να ποτέ να βοηθήσει. Είναι δεδομένο ότι δεν θα πετύχει τίποτα, ούτε καν ψίχουλα στην προσπάθεια μείωσης του χρέους», δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στον Real Fm και στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου.

Ο κ. Βαρουφάκης τονίσε ότι η λύση αυτή προκρίθηκε για να κερδίσουν χρόνο. «Υπήρξε σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. , δεν τα βρήκαν και αποφάσισαν να δώσουν τη δόση γιατί δεν έπαιρνε άλλη καθυστέρηση στην καταβολή της. Και έπρεπε να βρουν ένα τρόπο να αναβάλλουν την επίλυση της διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε», είπε.

«Αν βρουν ένα τρόπο στις 12 Δεκεμβρίου να βαφτίσουν ως επαναγορά χρέους ένα νέο, υποχρεωτικό κούρεμα, και να το ξαναβαφτίσουν ως εθελοντικό, τότε έχει καλώς τότε μπορεί να πετύχει», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Με κάθε δόση που παίρνουμε από τον Μάιο του 2010, με κάθε υπογραφή που βάζουμε σε αλόγιστα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής οι βαθμοί ελευθερίας της ελληνικής κυβέρνησης μειώνονται», ανέφερε και έδωσε ένα παράδειγμα:

«Είναι σαν τον φίλο σας που παίρνει συνεχώς πιστωτικές κάρτες για να καλύψει το στεγαστικό δάνειο που δεν μπορεί να αποπληρώσει. Κάθε νέα πιστωτική τον δένει ακόμα περισσότερο στο άρμα της χρεωκοπίας. Και αν ο φίλος σας αυτός θριαμβολογεί κάθε φορά που παίρνει μία πιστωτική κάρτα, είναι ανόητος».πηγή: enikos