26 Νοεμβρίου 2012

Πεζοπορίες κοντά στην Αθήνα

Για φυσιολάτρες και όχι μόνο, μια πεζοπορία σε ένα λόφο, κοντά στη φύση θα σας κάνει να αλλάξετε παραστάσεις. Κυρίως για τους κατοίκους μεγάλων πόλεων που έχουν μεγαλώσει ανάμεσα σε τσιμεντένια κτήρια και αυτοκίνητα, οι διαδρομές στη φύση είναι αναζωογονητικές. Το πράσινο, ο καθαρός αέρας, τα μικρά ζωάκια που μπορεί να δείτε αρκούν για να σας κάνουν να χαμογελάσετε, να αισθανθείτε καλύτερα και λιγότερο αγχωμένοι από την καθημερινότητά σας. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είστε μέλλος κάποιου ορειβατικού συλλόγου, μπορείτε και μόνοι σας μια Κυριακή με την οικογένεια ή φίλους σας να βρεθείτε στη φύση, σε λιγότερο από 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας!
Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα λοιπόν, υπάρχουν διάφορα μονοπάτια, που μπορείτε να επισκεφθείτε για πεζοπορία.



Πάρνηθα

Οι διαδρομές που μπορείτε να κάνετε προς την Πάρνηθα είναι πολλές. Πρόκειται για ένα από τα κοντινότερα υψώματα στην Αθήνα. Μάλιστα, η κα. Δηλαβεράκη μας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ύψωμα της δυτικής Πάρνηθας απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από την Ομόνοια». Τα μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε εδώ είναι πολλά και με σημάνσεις.
Υδραγωγός της Γιαννούλας. Το μονοπάτι αυτό ξεκινάει από εκεί που τελειώνει η οδός Γιαννούλας στη Χασιά. Το συγκεκριμένο αυλάκι «Είχε χτιστεί στα βυζαντινά χρόνια και διοχέτευε νερό μέχρι τον Ελαιώνα» ενημερώνει η κα. Δηλαβεράκη. Πρόκειται για ήπια διαδρομή διάρκειας περίπου μιας ώρας. Το μονοπάτι οδηγεί στο φαράγγι της Γκούρας και αν πραγματοποιήσετε τη διαδρομή τους εαρινούς μήνες, θα δείτε να διαρρέει το ποτάμι γάργαρο νερό! Επίσης στον προορισμό, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για πικ-νικ και παιδική χαρά. Μπορείτε να συνδυάσετε τη διαδρομή αυτή με επίσκεψη στις πηγές της αρχαίας Φυλής, τη μονή Κλειστών και το αρχαίο Φρούριο Φυλής.
Μονή Κυπριανού.  Πρόκειται για μια πιο δύσκολη διαδρομή. Από το παρκινγκ της μονής, μπορείτε να βρείτε χάρτη που δείχνει το μονοπάτι και επίσης, υπάρχει και αντίστοιχη σήμανση. Το μονοπάτι αυτό έχει προορισμό τον Αϊ Γιώργη και διαρκεί περισσότερο από  δύο ώρες. Αφού φτάσετε στον προορισμό, θα συναντήσετε δύο πηγές με νερό καθώς και διαμορφωμένο χώρο για να κάνετε διάλειμμα.



Σπήλαιο Πάνα. Από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που θα φτάσετε, μπορείτε να συνεχίσετε την πεζοπορία σας. Πρόκειται για μια σαφώς δυσκολότερη διαδρομή, αν και σηματοδοτημένη. Διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες. Από τον Άγιο Γεώργιο λοιπόν, με Δυτική πορεία περνάτε την κορυφογραμμή Κορομηλιάς - Καμπέρας και κατηφορίζοντας φθάνετε στο φαράγγι του Κελάδωνα, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο του Πανός. Για τη διάβαση του φαραγγιού βέβαια, απαιτούνται ορειβατικές γνώσεις.
Φαράγγι της Χούνης. Το συγκεκριμένο μονοπάτι ξεκινά από το παρκινγκ του τελεφερίκ. Κατά τη διάρκεια της πορείας συναντάται μια διχάλα από την οποία μπορείτε να καταλήξετε είτε στο Μπάφι (αριστερά) ή στο Φλαμπούρι (δεξιά). Στη διαδρομή θα συναντήσετε καμένα τμήματα του ελατοδάσους και πευκοδάσους καθώς και πλούσια πανίδα με αγριοκάτσικα ή αρπακτικά πουλιά. Πρόκειται για το πλέον πολυσύχναστο μονοπάτι της Πάρνηθας. Στα καταφύγια αυτά μπορείτε να διαμείνετε.
Θρακομακεδόνες-Φλαμπούρι. Πρόκειται για μια συντομότερη διαδρομή (δύο ώρες) και μπορείτε να πάτε απευθείας στο καταφύγιο στο Φλαμπούρι. Αρχικά περνάτε τα συρματοπλέγματα που οριοθετούν τον Εθνικό Δρυμό και συνεχίζετε στο μονοπάτι , που κινείται ακριβώς πίσω από την Πέτρα της Βαρυμπόμπης. Συναντάμε διασταύρωση με μονοπάτι που φεύγει δεξιά προς Κορομηλιά, περνάμε πάνω από τη σπηλιά του Κιούση και καταλήγουμε στο καταφύγιο του ΕΟΣ Αχαρνών στο Φλαμπούρι. Ο κ. Λυκίδης σημειώνει για τις διαδρομές στα καταφύγια πως: «Αν κάποιος ξέρει να διαβάσει καλά ένα χάρτη μπορεί να το βρει, όμως είναι απαραίτητη η εμπειρία στις διαδρομές αυτές».



Υμηττός

Ο Υμηττός βρίσκεται επίσης σε κοντινή απόσταση από το κέντρο και έχει αξιοποιηθεί για πεζοπορίες από διάφορους συλλόγους, αλλά και ιδιώτες. Η κα. Κωνσταντινοπούλου επισημαίνει:  «Υπάρχουν περισσότερες από 20 χαραγμένες και σηματοδοτημένες διαδρομές». Οι δύο προτεινόμενες είσοδοι του Υμηττού, είναι η Λεωφόρος Αναστάσεως του Παπάγου και η Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως της Καισαριανής, η οποία διασταυρώνεται με τον περιφερειακό της Κατεχάκη (Καρέα).
Προς Καλοπούλα. Ξεκινώντας από το ύψος του Βύρωνα, υπάρχουν σηματοδοτημένες διαδρομές  που καταλήγουν στην Καλοπούλα και τη μονή Καισαριανής. Στην Καλοπούλα θα συναντήσετε ψηλα πεύκα, καλαμένιες ομπρέλες, χτιστά πεζούλια, πολύχρωμες τριανταφυλλιές και την πηγή, που οι αρχαίοι Αθηναίοι θεωρούσαν πηγή της γονιμότητας. Εκεί στο αναψυκτήριο μπορείτε να δοκιμάσετε ωραίες γεύσεις αλλά και όμορφες στιγμές στη φύση.  Η διαδρομή διαρκεί περίπου μια-μιάμιση ώρα.


Προς  Τερψιθέα.  Το ξεκίνημα γίνεται από Καρέα και φτάνετε στη συνέχεια μέσω της σήμανσης στο μνημείο Μιχαηλίδη. Έπειτα μπορείτε να κατηφορίσετε στο μικρό οροπέδιο Σέσι και  να ανηφορίσετε για το λόφο Προφήτη Ηλία. Από εκεί μπορούμε να οδεύσουμε είτε προς το Κορωπί ή προς την Τερψιθέα Γλυφάδας. Μεγάλο πλεονέκτημα της διαδρομής είναι η υπέροχη θέα προς όλο το λεκανοπέδιο και το Σαρωνικό, που με καθαρή ατμόσφαιρα μπορείτε να ατενίσετε τα νησιά.

Άλλες διαδρομές

Εκτός αυτών των διαδρομών κοντά στην Αθήνα υπάρχουν και άλλες διαδρομές, που αξίζουν να περπατήσετε. Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλείς ή οργανωμένες, όμως ξεχωρίζουν για τη φυσική τους ομορφιά.  Αναφέρουμε ενδεικτικά:

Πεντέλη. Αν και έχει ταλαιπωρηθεί από τις δεκάδες πυρκαγιές προσφέρει ακόμα ευκαιρίες για μικρές αποδράσεις. Με πέρασμα από ξωκλήσια (Πρ. Ηλίας, Αγ. Νικήτας, Αγ. Λουκάς) και από τα παλιά λατομεία του Διονύσου, καταλήγει στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Διονύσου.


Εθνικός Δρυμός Σουνίου. Με συνολική έκταση 15 χλμ. , είναι στην κυριολεξία ένα ανοικτό ορυκτολογικό και αρχαιολογικό μουσείο και μπορεί κανείς να τον εξερευνήσει ακολουθώντας πολλές δυνατές εναλλακτικές διαδρομές.

Κιθαιρώνας. Ξεκινάτε από Ερυθρές (Κριεκούκι) και μπορείτε να καταλήξετε είτε στο γραφικό Πόρτο Γερμενό ή στο καταφύγιο Βαγγέλης Τσάκος. Ο προσανατολισμός είναι εύκολος και τα μονοπάτια πολύ καλά σηματοδοτημένα.

Βοτανικός κήπος Διομήδη στο Δαφνί. Ένας πνεύμονας πρασίνου και χώρος αναψυχής για πνευματική και ψυχική ηρεμία. Λειτουργεί ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στα πλαίσια της οποίας γίνεται ξενάγηση φορέων και σχολείων. Διαθέτει φυτά από όλες τις ηπείρους.
Σπήλαια Υμηττού. Στον Υμηττό έχουν βρεθεί περισσότερα από 50 σπήλαια και βάραθρα. Από αυτά αξίζει να επισκεφθείτε τα τέσσερα πιο γνωστά (Παιανίας, του Λιονταριού, Νυμφολήπτου και Μεγάλο Βάραθρο Αστεριού). Εκεί θα δείτε σταλακτίτες και σταλαγμίτες, χρειάζεται όμως την καθοδήγηση από έμπειρους συνοδούς.


Γεράνεια όρη (Λουτράκι). Μπορεί να βρίσκονται λίγο πιο μακριά, όμως αξίζουν την πεζοπορία. Διαθέτουν πυκνή σήμανση με κόκκινες τετράγωνες πινακίδες, κάτι που τα καθιστούν προσβάσιμα. Ιδανικό ξεκίνημα για να κάνετε πεζοπορία στα Γεράνεια είναι από την περιοχή Παναγίας Φανερωμένης Πισίων.

Εξοπλισμός

Τι θα πάρετε μαζί σας; Εκτός από καλή διάθεση και αρκετές δυνάμεις (ανάλογα τη διαδρομή), ο εξοπλισμός για την πεζοπορία σε αυτά τα μέρη δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Ορειβατικά (τρακτερωτά) παπούτσια, νερό, σακίδιο είναι τα απολύτως απαραίτητα. Ανάλογα βέβαια με την εποχή οφείλετε να έχετε μαζί σας αδιάβροχο και σκουφί ή γυαλιά ηλίου και καπέλο. Η κα. Κωνσταντινοπούλου δεν παραλείπει να προσθέσει τη φωτογραφική μηχανή, καθώς όπως αναφέρει: «Θα δείτε μοναδικά τοπία και πολύ ωραίες εικόνες στη φύση».


flowmagazine.gr