1 Απριλίου 2013

Πρωταπριλιά με μειώσεις 10% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

- Εκτός στόχων τα έσοδα - Θα λειπουν 3,2 δισ μέχρι το τέλος του έτους
- Τρόικα: Έσοδα ή παρτε μέτρα τον Ιούνιο
- Καταργείται το επίδομα γάμου και πέφτουν 10% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
- Αλλάζει ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού
- 600.000 υπάλληλοι κινδυνεύουν να υποστούν με μειώσεις 30%
Ανυπέρβλητα φαίνεται πως είναι τα δημοσιονομικά εμπόδια λόγως της βαθιάς ύφεσης, της εκτόξευσης της ανεργίας και της αβεβαιότητας λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο.
Η τρόικα καταφτάνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τα φορολογικά έσοδα καθώς και για τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων είναι τουλάχιστον απογοητευτικά αφού είναι κάτω των στόχων του μνημονίου. Ειδικότερα σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", αν η κατάσαση δεν αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους θα προκύψει "τρύπα" 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού και ανω των 2 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία γεγονός που θα φέρει νέα μέτρα τον Ιούνιο.
Μείωση 10% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από την Πρωταπριλιά
Από Δευτέρα 1η Απριλίου οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν μείωση στους μισθούς τους κατά 10% αφού καταργείται το επίδομα γάμου. Την ίδια ώρα ξεκινάει νέος γύρος μισθολογικών πιέσεων που αφορούν τόσο τον κατώτατο μισθό όσο και τους κλαδικούς μισθούς.
Συγκεκριμένα, την Πρωταπριλιά λήγει η τρίμηνη μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποτέλεσμα οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με βάση τη σύμβαση των ανειδίκευτιων εργαζομένων να μην έχουν πλέον καμία προστασία μέχρι να ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός. Ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δώσει στη δημοσιότητα το νέο τρόπο με τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός για τον οποίο στο εξής τον κύριο λόγο θα έχει η κυβέρνηση και όχι οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς).
Την ίδια στιγμή σε "ελέυθερη πτώση" βρίσκονται οι μισθοί πολλών κλα΄δων παραγωγής των οποίων η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων ολοκληρώνεται στις 14 Μαίου και αν μέχρι τότε δεν ανανεωθούν περίπου 600.000 εργαζόμενοι θα υποστούν μειωσεις που θα αγγίζουν ακόμη και το 30%.
Σύμφωνα μάλιστα με το νέο νομικό καθεστώς, ακόμη και στην περίπτωση που υπογραφούν νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας αυτές δε θα δεσμεύουν τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπέγραψε τη σύμβαση. Επομένως, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να περιορίσουν τπυς μισθούς με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

newsit