1 Απριλίου 2013

Αναπτύχθηκαν τσιπ που "επισκευάζονται" μόνα τους

Ερευνητές τού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) ανέπτυξαν ολοκληρωμένα που "αυτοδιορθώνονται", αφού μπορούν, για παράδειγμα, να "επισκευάσουν" μόνα τους ένα χαλασμένο τμήμα τους.

Τα τσιπ έχουν διάσταση μόλις μερικά τετραγωνικά χιλιοστά και ενσωματώνουν αισθητήρες που παρακολουθούν το ηλεκτρικό ρεύμα, την τάση και την ισχύ του, καθώς και τη θερμοκρασία.

Ένα ξεχωριστό ολοκληρωμένο κύκλωμα ανιχνεύει λάθη, παρακολουθώντας τις μετρήσεις των αισθητήρων.
Όταν το σύστημα ανιχνεύσει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να επαναρυθμίσει το τσιπ για να επιλύσει το ζήτημα.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τις δυνατότητες των τσιπ μέσω μίας διάταξης 76 μικροσκοπικών ενισχυτών στους οποίους προκάλεσαν ζημιές σε διάφορα σημεία με λέιζερ. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, τα τσιπ έβρισκαν λύσεις για να παρακάμψουν τα προβλήματα που δημιουργούνταν, "επισκευάζοντας" μόνα τους τα κυκλώματά τους.

Οι ικανότητες των ολοκληρωμένων παρομοιάζονται με ένα ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο ανιχνεύει και καταπολεμά άμεσα επιθέσεις, ζημιές στην προκειμένη περίπτωση, επισκευάζοντάς τις ώστε να διατηρήσει το ευρύτερο σύνολο σε λειτουργία.

Για το λόγο αυτό και η ικανότητα των συγκεκριμένων ολοκληρωμένων παρουσιάζεται ως "αυτο-ίαση" (self-healing).

Τα προβλήματα βέβαια δε λείπουν και είναι άγνωστο εάν θα μπορέσει κάποια στιγμή αυτή η τεχνολογία να εφαρμοστεί σε συσκευές.

Πηγή:e-pcmag.gr